Peking neemt fakkel over van New York als "miljardairshoofdstad"

Voor het eerst wonen er in de Chinese hoofdstad meer miljardairs dan in de Amerikaanse grootstad New York. Dat blijkt uit een rapport van het Chinese onderzoeksbureau Hurun. Peking mag zich dus voortaan de "miljardairshoofdstad" van de wereld noemen. Er zijn momenteel ook meer Chinezen dan Amerikanen miljardair.

Het afgelopen jaar zijn er wereldwijd 99 dollarmiljardairs bijgekomen. Zo staat de totale teller op een nieuw record: 2.188 mensen hebben bedragen met negen nullen of meer op hun bankrekening staan.

Vooral in China dikken de cijfers verder aan. Daar kwamen vorig jaar 90 nieuwe miljardairs bij en zo zijn er nu al 50 procent meer Chinese miljardairs dan drie jaar geleden. In totaal komt het land uit op 568 miljardairs.

Daarmee stoot China de Verenigde Staten van de troon, die blijven steken op 535 nadat de VS vorig jaar twee miljardairs uit de lijst zag verdwijnen. Alle Chinese miljardairs samen hebben een bedrag dat te vergelijken valt met het bruto binnenlands product van een land als Australië. Grote verliezer is Rusland, waar 13 miljardairs wegvielen of werden gedegradeerd tot miljonair, onder meer door de daling van de roebel.

De top tien van landen met miljardairs

China 568
Verenigde Staten 535
India 111
Duitsland 82
Verenigd Koninkrijk 82
Rusland 80
Zwitserland 66
Frankrijk 51
Brazilië 49
Japan 42

 

Peking, de hoofdstad van de miljardairs

De Chinese hoofdstad huisvest tegenwoordig de meeste miljardairs. Peking als het centrum van de macht  waar de Chinese elite zich nestelt en vaak nauwe banden onderhoudt met de regerende Communistische Volkspartij.

In totaal wonen er nu netjes afgerond 100 miljardairs. Daarmee doet de stad het beter dan New York en wordt het de nieuwe miljardairshoofdstad van de wereld. In de top tien staan nog andere Chinese steden, zoals het financiële centrum Sjanghai en de beursstad Shenzhen.

Top tien van de miljardairssteden

Peking 100
New York 95
Moskou 66
Hongkong 64
Sjanghai 50
Londen 50
Shenzhen 46
Mumbai 45
Hangzhou 32
Parijs 30

Selfmade

Voor wie ervan droomt om miljardair te worden: het bureau Hurun onderzocht voor zijn rapport ook welke domeinen het meeste geld opleveren. U specialiseert zich kennelijk het best in TMT (Technologie, Media en Telecom) zoals de baas van internetwinkel Amazon. Vastgoed blijkt ook een goed idee, net als de industrie.

En u hoeft echt geen erfgenaam te zijn van een rijke familie, zo blijkt. Bijna 70 procent van de miljardairs zijn selfmade. Nog een paar interessante cijfers: 15 procent van alle miljardairs in de lijst zijn vrouwen. Bovendien blijkt bijna 13 procent van de miljardairs migranten te zijn.

Hoewel China het miljardairsheft in handen lijkt te hebben genomen, blijft de top tien evenwel gedomineerd door de Amerikanen. Met op kop Bill Gates.

Top tien rijkste mensen ter wereld

Bill Gates 80 miljard VS
Warren Buffet 68 miljard VS
Amancio Ortega 64 miljard Spanje
Jeff Bezos 53 miljard VS
Carlos Slim 50 miljard Mexico
Mark Zuckerberg 47 miljard VS
Larry Ellison 46 miljard VS
David en Charles Koch 44 miljard VS
Bernard Arnault 37 miljard Frankrijk
Michael Bloomberg 37 miljard VS

Het rapport werd gepubliceerd door Hurun, een onderzoeksbureau gebaseerd in de Chinese stad Sjanghai. U kunt de bevindingen op hun website nalezen.

Meest gelezen