Police-on-web niet compatibel met computersysteem van de politie

Het systeem van police-on-web - waarmee mensen kleine misdrijven online kunnen aangeven - is nog altijd niet compatibel met het computersysteem van de politie. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Door het probleem hebben agenten extra werk. Want als mensen aangifte doen van een misdrijf via police-on-web, moeten agenten dat nog eens zelf ingeven in hun politiecomputer.

"Ik ben geen fan van het systeem omdat het niet toelaat dossiers volledig elektronisch af te handelen, zoals dat wel in Nederland kan", zegt korpschef Marc Hellinckx.

Volgens Hellinckx kan het systeem wel nuttig zijn. "Het is een systeem van verwittiging aan de politie dat er feiten gebeurd zijn. In die zin heeft het zijn nut, al was het maar dat we op de hoogte zouden zijn."

"Maak het efficiënter en breid het uit"

Bovendien blijkt police-on-web niet populair. De website bestaat intussen bijna 10 jaar, maar het aantal aangiftes via de tool is niet meteen spectaculair te noemen: zo'n 16 aangiftes per dag.

Het is niet zo eenvoudig om je aan te melden. "Ook zou het aantal misdrijven waarvoor je online aangifte kunt doen, moeten worden uitgebreid", aldus korpschef Hellinckx.

Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) pleit voor een verbetering van police-on-web, maar botst bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op budgettaire beperkingen. "De fel bevraagde politie zou veel efficiënter kunnen werken. Net Jambon vraagt regelmatig extra geld voor de politie, omdat er agenten te weinig zijn en er altijd maar taken bijkomen. Maak dan police-on-web efficiënter én breid het uit", aldus Deseyn.