Rechtbank stemt in met gedeeltelijke ontruiming "jungle"

Een rechtbank in de Noord-Franse stad Rijsel heeft ingestemd met het evacuatiebevel van een deel van de zogenoemde "jungle", het vluchtelingenkamp vlakbij de haven van Calais. Humanitaire organisaties hadden bij een rechtbank het evacuatiebevel van de Franse autoriteiten aangevochten, maar krijgen nul op het rekest.
AFP or licensors

Het deel dat zal ontruimd worden, is het zuidelijke deel van het kamp dat is opgezet door vluchtelingen die proberen het Kanaal over te steken, naar Groot-Brittannië.

Volgens de hulporganisaties dreigen zo'n 3.500 vluchtelingen nu eruit te worden gezet. De Franse politie wil hun tenten platleggen. De gemeenschappelijke delen, waaronder een schooltje, een bibliotheek en een theaterzaaltje, mogen blijven staan.

Volgens de Franse autoriteiten is er voldoende opvang in de containers die onlangs in het kamp zijn geplaatst, maar de hulporganisaties betwisten dat. De containers in het kamp bieden naar verluidt plaats aan 1.500 mensen.

De burgemeester van Calais reageert tevreden. "We moeten het kamp nu ontmantelen", zegt burgemeester Nathalie Bouchard van het rechtse Les Républicains tegen de zender BFMTV. "Dat moet stap per stap gebeuren, maar met geweld mocht dat nodig blijken." Zo'n vaart zal het mogelijk niet lopen, want vanmorgen zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve (PS) dat er geen bulldozers zouden worden ingezet om migranten te verdrijven.

Burgemeester Bouchard geeft toe dat er een "cijferstrijd" aan de gang is in verband met het aantal vluchtelingen dat in het kamp verblijft, maar daaraan heeft ze naar eigen zeggen geen boodschap. "Ik ben geen boekhouder", zegt ze tegen BFMTV.

Vrijwillig

De Franse overheid wil dat de bewoners van de "jungle" vrijwillig naar één van de opvangkampen gaan, die verspreid over Frankrijk opgericht zijn. Of ze kunnen ook kiezen voor de containers in het noordelijk deel.

De "jungle" bestaat uit twee delen en daartussen ligt een grote waterplas. In het noordelijke deel staan nu containers in een omheind stuk en daarrond ook krotten, maar het zuidelijke deel is veel dichter bevolkt. Er is daar een boulevard met getimmerde winkeltjes en restaurantjes en heel veel krotten. Dat deel mag nu dus worden afgebroken, voor een deel toch, want de sociale voorzieningen zoals de kerken, de moskeeën, het cultureel centrum, het juridisch centrum moeten blijven bestaan.

Vraag is wel of de krottenbewoners vrijwillig zullen vertrekken en of ze dan naar de opvangvoorzieningen gaan, of ze zich weer meer in kleine groepjes verspreiden over de Franse kust, en mogelijk ook de Belgische kust.

Ongerustheid in West-Vlaanderen

In ons land wordt de nakende ontruiming van de "jungle" dan ook met argusogen bekeken. Vooral in West-Vlaanderen zijn de lokale autoriteiten bevreesd dat nu meer vluchtelingen naar onze kust zullen afzakken, wanhopig op zoek naar een mogelijkheid om Groot-Brittannië te bereiken.

Sinds eergisteren zijn er gerichte grenscontroles en worden migranten tegengehouden aan de grens, tenzij ze in ons land asiel aanvragen.

Vooral de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé en onder meer de burgemeesters van Koksijde en Knokke-Heist zien liever geen permanente aanwezigheid van al te veel "transitvluchtelingen", zeker omdat het toeristisch seizoen er zit aan te komen.