Rechter bevestigt straffen in zaak Jonathan Jacob

De rechtbank in Antwerpen heeft de straffen in de zaak over de dood van Jonathan Jacob bevestigd. In eerste instantie waren negen beklaagden veroordeeld, maar omdat ze toen verstek lieten gaan, moest de zaak worden overgedaan. Zeven leden van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) krijgen opnieuw vier maanden met uitstel, de directeur en een psychiater van het centrum Broeders Alexianen in Boechout werden veroordeeld tot zes maanden met uitstel.
Jonas Roosens
De vader van Jonathan Jacob.

De rechtbank motiveerde uitgebreid de veroordeling in een vonnis van 90 bladzijden. Ze komt opnieuw tot de conclusie dat de dood van Jonathan Jacob veroorzaakt is door het geweld van het BBT. De rechtbank zei dat het BBT een ernstige inschattingsfout maakte met dramatische gevolgen. Dit was geen zorgvuldig optreden van een gespecialiseerde politie-eenheid.

Maar de rechtbank was ook bijzonder streng voor de de psychiater en de toenmalige directeur. "Jonathan Jacob was een patiënt, geen relschopper," zo zei de rechter. 'Men heeft te snel beslist Jonathan Jacob niet op te nemen. Jonathan Jacob was ook niet doorlopend agressief, hij was op bepaalde momenten wel degelijk aanspreekbaar. Met de hulp van goede communicatie, de politiehond en politiemanschappen had men kunnen kiezen voor een oplossing in het psychiatrisch ziekenhuis en hoefde hij niet terug naar de politie te worden gestuurd. Zo nodig had men Jonathan Jacob ook naar een spoedgevallendienst kunnen brengen. Door de nalatigheid werden de leden van het BBT geconfronteerd met een onberekenbare Jonathan Jabob."

In de zaal zaten enkele tientallen personeelsleden van het psychiatrisch centrum. Ook na afloop van de zitting bleven ze collectief op de trappen staan met voor hen een papier met de tekst "onmacht is geen misdaad". De directeur en de psychiater overwegen in hoger beroep te gaan.

De psychiater van Broeders Alexianen in Boechout is teleurgesteld dat de rechtbank hem veroordeeld heeft voor schuldig verzuim. "Dit voelt heel slecht. Ik ben niet alleen teleurgesteld voor mezelf, maar ook voor de mensen in de sector. Ik blijf erbij dat wij in het onvermogen waren om Jonathan op te nemen", zei hij na de uitspraak.

"Lange, zware strijd tegen het systeem"

Jan Jacob, vader van de overleden Jonathan, vindt dat de correctionele rechtbank een "goede" uitspraak heeft gedaan. "Wat mij betreft moest er niemand naar de cel. Ik wil best aannemen dat de beklaagden goede en bekwame mensen zijn, maar er zijn die dag fouten gemaakt en ik ben tevreden dat de rechtbank dat nu ook duidelijk gezegd heeft."

Hij vindt het wel jammer dat de beklaagden zelf niet willen toegeven dat ze in de fout zijn gegaan. Hij vreest dan ook dat de meesten in beroep zullen gaan. "Maar ik hoop toch dat het hier nu bij blijft, want het was een lange, zware strijd. Een beetje vechten tegen het systeem."

Fatale avond

Jonathan Jacob was onder invloed van amfetamines toen hij in de ochtend van 6 januari 2010 een politieploeg aansprak in Borsbeek. Hij was blootsvoets, halfnaakt en maakte een verwarde indruk. Na een medisch onderzoek vorderde de parketsubstituut met dienst zijn gedwongen opname.

Hij werd tweemaal naar het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout gebracht, maar daar kon men hem naar eigen zeggen niet opnemen omdat hij zich zo agressief opstelde.

Daarom werd hij naar het politiecommissariaat van Mortsel gebracht, waarna beslist werd om het BBT erbij te roepen. Die overmeesterden Jacob in zijn cel, maar gebruikten zoveel geweld dat de jongeman het niet overleefde.