Recordaantal Belgen met tijdskrediet

Vorig jaar heeft een recordaantal Belgen tijdskrediet genomen. 143.387 werknemers zijn minder gaan werken of hebben hun loopbaan helemaal onderbroken. Dat zijn er 9.000 meer dan het jaar voordien, de grootste stijging sinds 2009.
AMELIE-BENOIST / BSIP

De toename zet zich door in alle categorieën, dus niet alleen in het kader van de landingsbanen voor oudere werknemers, maar ook in het tijdskrediet met motief (om bijvoorbeeld voor een ziek familielid te zorgen) en tijdskrediet zonder motief (bijvoorbeeld om te reizen).

De stijging heeft te maken met de strengere regels voor tijdskrediet die begin vorig jaar zijn ingegaan, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Veel mensen hebben in de loop van 2014 nog snel tijdskrediet aangevraagd, omdat ze wisten dat de regels vanaf 2015 strenger gingen worden", zegt Peeters. "Dit heeft budgettair zijn gevolgen in 2015, maar wij gaan ervan uit dat vanaf 2016 het cijfer naar omlaag zal gaan en de budgettaire uitgaven ook zullen dalen."

Werknemers krijgen voortaan geen uitkering meer van de RVA als ze tijdskrediet nemen zonder motief, bijvoorbeeld om op reis te gaan. Oudere werknemers kunnen pas deeltijds gaan werken in een landingsbaan, als ze 60 zijn.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) stelt voor om het tijdskrediet zonder motief - voor het maken van een reis of het inlassen van een tijdelijke carrièrepauze -  dat in 2015 goed was voor 56 procent van alle tijdskredietdossiers binnen het algemeen stelsel, helemaal af te schaffen. Dat zou jaarlijks 300 tot 400 miljoen kunnen besparen.