Uitbater kerncentrale Fukushima slaat mea culpa

Tokyo Electric Power (Tepco), de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, heeft vijf jaar na de ramp in de centrale toegegeven dat het de ernst van de staat van de reactoren heeft geminimaliseerd en niet snel genoeg heeft toegegeven dat drie van de reactoren aan het smelten waren.
AP2013

In maart 2011 was er een aardbeving met een kracht van 9,0 en aansluitend een enorme tsunami in het noorden van Japan, waarbij 18.500 mensen omkwamen. In de kerncentrale van Fukushima kwam het tot een meltdown, een kernsmelting.

"We verontschuldigen ons diep dat we foutief hebben verklaard dat er geen aanwijzingen waren dat er een fusie van de reactorkern aan de gang was", stelt Tepco vandaag.

Het zou uiteindelijk twee maanden duren vooraleer Tepco het woord kernfusie in de mond nam. In de crisisdocumenten van het bedrijf stond nochtans de juiste informatie om veel sneller een correcte inschatting van de situatie te maken. Zo stond in de handboeken dat "als de beschadiging van een reactorkern oploopt tot meer dan 5 procent, men ervan kan uitgaan dat een kernfusie aan de gang is", maar die criteria zijn niet toegepast op het moment dat de schade werd opgemeten, geeft Tepco toe. Uiteindelijk zijn de kernen van drie van de zes reactoren gesmolten.

"Hadden sneller moeten communiceren"

"We hebben ook de andere informatie geanalyseerd die meteen na het accident werd doorgegeven, en daaruit blijkt dat we over verschillende zaken sneller hadden kunnen communiceren", aldus Tepco in een zeldzaam mea culpa.

Kort na de ramp hadden experts al hun ongerustheid uitgedrukt over de informatie die Tepco en de autoriteiten doorgaven. Ze werden ervan beschuldigd opzettelijk niet alle info te hebben doorgegeven om paniek te vermijden.

Het heeft nog drie maanden geduurd vooraleer de site opnieuw onder controle was, en nog eens zes maanden om de situatie de stabiliseren. Duizenden arbeiders zijn intussen opnieuw aan de slag in de centrale. Ze bereiden er de ontmanteling voor die een veertigtal jaar zal duren.