Vermiste kat Naomi na twee jaar herenigd met baasje

In Geetbets is Véronique Marteau herenigd met haar kat Naomi, die twee jaar geleden spoorloos was verdwenen. Naomi dook op in Herk-de-Stad en werd teruggevonden dankzij haar chip en de vzw Poezenpootjes.
Nadia Najem met Véronique Marteau en haar dochter Layla.

Nadia Najem van de vzw Poezenpootjes had via een collega gehoord dat er op Facebook een bericht stond over een poes die al een maand rondhing aan een huis in Geetbets. Najem, die erg begaan is met het lot van de poezen in de buurt, nam contact op met de vrouw die het bericht had gepost en daaruit bleek dat de kat duidelijk vertrouwd was met mensen.

Toen ze ter plaatse ging kijken, kwam het dier meteen op haar af. "Ik ben er vervolgens mee naar de dierenarts gegaan. Die controleerde op een chip en zodoende konden we de eigenares terugvinden", vertelt ze aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Véronique Marteau kon haar oren niet geloven toen ze het nieuws kreeg. "Mijn eerste reactie was: dat kan niet, het is al zo lang geleden. Maar toen zei ze de naam en omschreef ik de kat en dan was ik zeker."

"Ze is een beetje vermagerd, maar ziet er nog altijd goed uit"

Marteau en haar gezin haalden Naomi vier geleden jaar uit een asiel. Twee jaar later verdween ze spoorloos. Zoekacties in de buurt leverden niets op. Hoe Naomi in Herk-de-Stad, toch zo'n 10 kilometer van Geetbets, is terechtgekomen, is een raadsel voor haar baasje.

Naomi stelt het goed, ondanks haar avontuur. "Ze is wel een beetje vermagerd, maar ze ziet er nog altijd goed uit." De kat is intussen opnieuw thuis, waar ze haar plaats in het gezin zal moeten delen met twee nieuwe katten die er zijn bijgekomen.

Dat een kat na twee jaar nog wordt teruggevonden, is uitzonderlijk, maar niet uniek. "We hebben bij ons nog eens zo’n verhaal gehad, dat was na 3 jaar", vertelt Najem. "Het is heel belangrijk om je huisdier te laten chippen", besluit ze. "Anders hadden we Véronique nooit gevonden."

lees ook