Voormalige vertegenwoordiger Elizabeth II in Québec in de cel

In Québec is Lise Thibault begonnen aan een celstraf van achttien maanden. De voormalige vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth II in de Canadese provincie kreeg die straf wegens fraude.

Het lijkt een anachronisme, maar formeel is koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk anno 2016 nog steeds het staatshoofd van Canada. In de praktijk laat ze zich vertegenwoordigen door een gouverneur-generaal. In elke afzonderlijke Canadese provincie heeft ze bovendien een luitenant-gouverneur om de zaken te bestieren.

Tussen 1997 en 2007 was Lise Thibault luitenant-gouverneur in Québec. Twee jaar na haar aftreden doken beschuldigingen van fraude en schriftvervalsing op die ze tijdens haar ambtsperiode zou hebben gepleegd. Concreet zou ze tot 700.000 Canadese dollar (zowat 470.000 euro) aan overheidsgeld voor persoonlijke doeleinden hebben gebruikt.

Eind 2014 pleitte ze schuldig op deze aanklacht. Ze gaf toe dat ze het geld had uitgegeven aan reizen, cadeaus, feestjes, maaltijden en golflessen. Ze werd veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, maar haar advocaat ging in beroep. Volgens hem geniet ze "koninklijke immuniteit".

De rechter in beroep heeft dat argument van tafel geveegd. Hij zei dat een luitenant-gouverneur een ambtenaar is en niet dezelfde privileges als de koningin geniet. Daarom bevestigde hij gisteren de straf die Thibault in eerste aanleg kreeg. Hij gaf haar 24 uur de tijd om zich bij een strafinstelling aan te bieden, iets wat ze nu ook heeft gedaan. Naast de celstraf moet ze 200.000 Canadese dollar (134.000 euro) aan de federale staat terugbetalen en 100.000 Canadese dollar (67.000 euro) aan de provincie Québec.