Wellens: "Ben zelf hard geschrokken van dood Lucas"

Al zijn personages in series fictief, toch kan het bij acteurs hard aankomen als ze sterven. Dat beaamt Vanya Wellens in "Van Gils & Gasten" nadat haar personage Femke in "Thuis" afscheid heeft moeten nemen van haar zoon Lucas. "De tranen op tv zijn echt."

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel: de dood van de kleine Lucas na een tragisch auto-ongeval in "Thuis" afgelopen vrijdag. In de aflevering van vanavond konden kijkers zien hoe Femke De Grote (Vanya Wellens) en Peter Vlerick (Geert Hunaerts) hun zoon met een hart vol verdriet ten grave droegen.

Al gaat het om fictie, toch zijn verhaallijnen als deze zware kost voor acteurs. Dat zegt Wellens vanavond in "Van Gils & Gasten". "Ik ben zelf hard geschrokken van de dood van Lucas, even hard als de mensen thuis", zegt ze. "Ik kreeg van mijn producer een blad met daarop de woorden "dood" en "Lucas". Ik schrok zo hard dat de scenarioschrijvers in de buurt meteen wisten hoe laat het was."

Om de hartverscheurende scènes van de voorbije dagen te spelen, kon Wellens een beroep doen op ervaringen uit het echte leven. "Ik ken een aantal mensen die een kind hebben verloren. Ik heb hun verdriet gezien. Sowieso ben ik een emotioneel kieken, dus eigenlijk heb ik niet veel nodig. Toen ik het scenario las, kwam het vanzelf. De tranen op tv zijn echt."

Zelf heeft Wellens twee dochters, maar dat bemoeilijkte de zaak naar eigen zeggen niet. "Ik heb nooit het verband gelegd met mijn eigen kinderen. Alles wat ik op de set tussen "actie" en "cut" doe is "echt" op het moment zelf. Nadien is het loslaten."