Xtc-pillen met te veel MDMA in omloop

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) waarschuwt voor xtc-pillen met een hoge concentratie aan MDMA. Dat is de stof die de extra afgifte van serotonine in de hersenen stimuleert en daardoor een oppeppend effect heeft. Het WIV heeft in enkele pillen ongeveer 150 milligram MDMA aangetroffen, nagenoeg het dubbele van de gangbare dosis.

Het WIV liet twee soorten xtc-tabletten onderzoeken: één soort in de vorm van dominostenen en de andere in de vorm van het logo van koffiebedrijf Nespresso. De Domino-tabletten zijn in omloop in de regio Antwerpen, de Nespresso-tabletten in de regio Brussel. Uit het onderzoek bleek dat die pillen gevaarlijk veel MDMA bevatten.

Het WIV wil wijzen op de gevaren van deze tabletten en hoge dosissen MDMA in het algemeen. Symptomen van een overdosis MDMA zijn hevig zweten, beven, een droge mond, misselijkheid, een verhoogde bloeddruk en hartslag, paranoia en hyperthermie. In extreme gevallen kan een serotoninesyndroom optreden. Dat is een vergiftiging door een te hoge serotoninespiegel, wat dodelijk kan zijn.