Zikavirus kan leiden tot de dood van de foetus

In Brazilië hebben wetenschappers van de universiteit van Yale een geval vastgesteld waarbij het zikavirus de dood veroorzaakt heeft van een ongeboren kind. Tot nu toe waren enkel gevallen bekend waarbij het virus leidde tot microcefalie, een afwijking waardoor de hersenen en de schedel kleiner zijn.
Marvin RECINOS
Larven van de Aedes aegypti-mug die zika kan verspreiden.

Een foetus van een 20-jarige Braziliaanse vrouw die de eerste weken van de zwangerschap gezond was, begon tijdens de zwangerschap op te zwellen en overleed later.

Na een autopsie bleek dat de baby besmet was met het zikavirus en geen hersens had. In de plaats daarvan was de hersenholte gevuld met vocht. Ook in andere delen van het lichaam zaten er abnormale vochtophopingen en de baby had ook afwijkingen aan de gewrichten.

De hoofdonderzoeker van de studie zei wel dat de bevindingen van de studie niet veralgemeend mogen worden, omdat ze slechts op één geval gebaseerd zijn. Hij noemde de bevindingen wel "ongewoon".

Tot nu werd zika alleen in verband gebracht met microcefalie, een aandoening waarbij de hersenen van de baby kleiner zijn, en ook de schedel.

De gevallen daarvan zijn bijna geheel beperkt tot Brazilië en er is nog geen sluitend bewijs dat het virus de aandoening veroorzaakt. Onderzoekers zeggen wel dat de aanwijzingen daarvoor sterker worden, en op 1 februari heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zika uitgeroepen tot een wereldwijde medische noodsituatie.