Zoo Antwerpen verwelkomt nieuwe gorilla-leider die voor baby's moet zorgen

De Zoo van Antwerpen heeft gisteren een nieuwe gorillaman verwelkomd. Zilverrug Matadi kwam gisteren aan vanuit Howletts Wild Animal park in Groot-Brittannië. Hij maakt op dit moment kennis met de vier gorillavrouwen van de Zoo. Matadi moet de nieuwe leider van de gorillagroep worden na het overlijden van zilverrug Kumba in januari.

"Matadi reageert heel sociaal en nieuwsgierig", vertelt verzorger Yoran. "Hij staat graag in de belangstelling. Hij heeft lange armen wat hem een statig uiterlijk geeft. Hij is nog niet helemaal volgroeid, maar ik verwacht dat hij een nog knappere, imposante zilverrug gaat worden."

Matadi wordt nu geleidelijk aan voorgesteld aan de gorillavrouwen. Hij zal eerst visueel kennismaken. Als de vrouwen hem zien zitten, dan kan er fysiek contact worden gelegd. Eerst met een barrière ertussen, daarna één voor één met de vrouwtjes in dezelfde ruimte. Elk vrouwtje zal uiteindelijk van Matadi een nekbeet krijgen. Zo neemt de leider zijn positie in. Het proces van aanvaarding kan een lang en soms hevig proces zijn, zegt de zoo. "Hopelijk zien de vrouwen hem zitten en laten ze hem als blijk van aanvaarding zijn liefdesbeet geven."

Laaglandgorilla's

Matadi is een westelijke laaglandgorilla van 12 jaar en 165 kilo. Ook zijn groepsgenoten Mambele (16 jaar) en Kiki (8 jaar) zijn westelijke laaglandgorilla's. Victoria (47 jaar) en Amahoro (25 jaar) zijn oostelijke laaglandgorilla's en zij mogen dus met Matadi geen jongen voortbrengen. De westelijke laaglandgorilla is erg bedreigd met nog maar 90.000 individuen in de natuur en zijn nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom.