1 op de 8 asielzoekers in Duitsland verdwijnt

Van alle immigranten die aankomen in Duitsland, verdwijnt 1 op de 8 na de registratie. Dat schrijft de Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung op basis van informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
AFP or licensors
Vluchtelingen aan een registratiekantoor in Berlijn

Vorig jaar registreerden 1,1 miljoen asielzoekers zich in Duitsland. De nieuwkomers werden vervolgens doorgestuurd naar opvangcentra over heel het land. Ongeveer 13 procent daarvan, zo'n 130.000 mensen, kwam echter niet opdagen bij de centra, zegt het ministerie. Volgens hen kunnen de migranten zijn doorgereisd naar andere landen of illegaal beginnen te werken zijn. Het hoofd van het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen, Frank-Juergen Weise, verklaarde dat er 400.000 onbekende mensen in Duitsland verblijven.

Het gebrek aan informatie bemoeilijkt het uitvoeren van de Dublin-regeling. Die stelt dat asielzoekers moeten worden opgevangen in het eerste Europese land waar ze aankomen. Vorig jaar stuurde Duitsland daardoor 10 procent asielzoekers terug naar een ander lid van de Europese Unie, in 2014 was dat nog 1 op de 5. De regeling werd echter gedurende een korte periode vorig jaar stopgezet voor mensen die vluchtten voor het geweld in Syrië.

Lees hier het bericht in de Süddeutsche Zeitung.