"De Vlaamse tv-kijker vergrijst snel"

De gemiddelde Vlaamse tv-kijker is 53,3 jaar oud. De VRT-kijker is zelfs 57,9 jaar. En elk jaar wordt hij drie maanden ouder. Dat staat in een nieuwe studie van Econopolis die De Standaard kon inkijken waarin benadrukt wordt dat de mediasector absoluut de jongeren voor zich moet winnen.
Reporters

Eind 2014 waarschuwde Econopolis, een bedrijf dat onder meer advies geeft rond vermogensbeheer, al dat onze eigen Vlaamse tv-producties tegen 2018 onbetaalbaar dreigen te worden als een aantal negatieve trends zich doorzet. In 2014 werd ongeveer evenveel geld uitgegeven aan eigen programma's als in 2012. Maar de gevaren zijn nog niet afgewend. De concurrentie van veel duurdere buitenlandse producties blijft.

En uit een update van die studie blijkt ook dat de gemiddelde tv-kijker steeds sneller ouder wordt en dat de Vlaamse mediasector steeds meer reclamegeld verliest.

De totale inkomsten van de audiovisuele media zijn licht gestegen naar 3,4 miljard euro in 2014 (het recentste jaar waarvoor volledige cijfers bestaan). "De zenders en de distributeurs houden beter stand dan in het worst­case­sce­na­rio", zegt Dirk Wauters, co-auteur van het rapport en voormalig CEO van de VRT. Maar de groei van inkomsten zit vooral online en bij de radio. Televisie­reclame ging achteruit. Bovendien komt een steeds groter deel van de reclame-inkomsten bij Facebook en Google terecht.

Extra geld nodig voor Vlaamse producties

Nog volgens Econopolis vormen de Vlaamse tv-producties de hoeksteen van het media-ecosysteem: ze zijn bepalend voor het aantal kijkers op de Vlaamse zenders en daarnaast moeten ze de jongere kijkers lokken naar nieuwe Vlaamse formules als Telenet Play of Stievie (in plaats van het Amerikaanse Netflix). Er zal dus extra geld nodig zijn om die Vlaamse tv-producties betaalbaar te houden.

Wauters schat dat zo'n 20 procent van de Vlamingen nu al een betalend abonnement heeft op videodiensten als Netflix, Stievie en Telenet Play. Hij voegt er wel aan toe dat het positief is dat de Vlaming zijn kabelabonnement niet opzegt om alleen nog online te kijken.

Meest gelezen