"Ik liet mijn zoon op dat moment in de steek"

Afgelopen weekend bezocht Robb Scott uit Nova Scotia, Canada, een videoverhuurzaak. Daar hoorde hij dat een van de jonge klanten een vraag stelde aan zijn vader over een film waarin een jongen met het downsyndroom meespeelt. Toen de vader antwoordde dat zo’n jongen "een ziekte van niets te weten" heeft, reageerde Scott niet, ook al vond hij dat hij had moeten reageren ("Het ligt niet in mijn aard"). Scott heeft immers zelf een 5-jarige zoon met het downsyndroom, Turner.

Als reactie publiceerde de man een video met zijn emotionele reactie na het voorval. Hij concludeert daarin dat "het downsyndroom echt een van de mooiste dingen is die ooit in mijn leven gebeurd zijn. Het is plezierig. Het is wonderbaarlijk. Het is lief. We kunnen veel van hen leren." Het filmpje werd op Facebook intussen bijna 1,5 miljoen keer bekeken.

Op nieuwswebsites ABC News en Today gaf hij meer uitleg: "Ik heb die video voor mezelf gemaakt, omdat ik het gevoel had dat ik de situatie slecht aangepakt had. Ik wilde op een positieve manier uitdrukken hoe ik me voelde. Ik hoopte dat een paar mensen dat dan zouden zien en een andere gedachte over mensen met het downsyndroom zouden krijgen. Uiteindelijk blijkt dat het filmpje een gevoelige snaar geraakt heeft."

"Het was een oprechte vraag van die jongen, want hij had geen enkel idee wat het kon zijn. Het was bovendien niet slecht bedoeld van de vader. Je zag dat hij op zoek was naar de juiste woorden. Maar dan zei hij: "Het is een ziekte, een ziekte van niets te weten." Mijn hart verstijfde."

"Ik neem niemand iets kwalijk. Voor mijn zoon geboren werd, wist ik ook niet wat te zeggen op een dergelijke vraag. Maar laten we niet naar iemands tekortkomingen kijken. Laten we hen als mens bekijken."

Hier beneden ziet u Turner met zijn oudere broer: