"Kan iemand mij ook eens aanvallen aub?"

In een allerlaatste Republikeins debat voor Super Tuesday kreeg favoriet Donald Trump de wind van voren. Zijn grootste uitdagers Ted Cruz en Marco Rubio schoten met scherp in een poging Trump alsnog van de nominatie te houden. De aanvalsgolf op Trump deed de al bijna vergeten Ben Carson een ironische noodkreet uitslaan: "Kan iemand mij ook eens aanvallen?"

Volgende week dinsdag is het Super Tuesday. Miljoenen kiezers in 11 staten zullen dan hun stem uitbrengen in de voorverkiezingen. Een belangrijke dag, want zowat een kwart van de nodige afgevaardigden om de nominatie binnen te halen, zal die dag verzilverd kunnen worden.

En dus was het tijdens het laatste debat voor dinsdag alle hens aan dek. Voor Ted Cruz en Marco Rubio met name. De twee kandidaten namen meer dan twee uur lang om beurt de grote favoriet Donald Trump onder vuur, in een debat dat voornamelijk ging over migratie, gezondheidszorg en de jacht op de latinokiezer, maar zoals zovele debatten ervoor snel ontaardde in een spelletje over en weer schelden en tieren. Bij tijden intenser dan ooit tevoren.

Persoonlijke aanvallen, alweer

Daarbij werd niet gekeken op een persoonlijke aanval meer of minder. Zo beet Rubio Trump toe dat hij het alleen maar gemaakt had in de zakenwereld omdat hij 200 miljoen dollar had geërfd. "Weet je waar Donald Trump anders was geweest? Dan stond hij horloges te verkopen in Manhattan."

Trump kreeg onder meer ook het verwijt dat hij illegale Poolse werknemers had aangenomen voor zijn bouwprojecten, in plaats van Amerikanen. "Ik neem tenminste mensen aan, jij hebt niemand werk bezorgd", schoot Trump terug.

Af en toe ging het ook nog eens over de presidentsverkiezingen zelf, maar ook dan kreeg Trump de wind van voren van vooral Rubio en Cruz. Hypocriet. Niet geloofwaardig als conservatief. Spektakelman. Enzovoort.

All eyes on Trump dus. Die kreeg het zwaar te verduren, maar sloeg geregeld terug en weerde de aanvallen af met een grapje: "We hebben hier een heleboel plezier, niet?"

Je zou haast vergeten dat er naast Trump, Cruz en Rubio nog twee kandidaten in de race om de nominatie zijn. Eén van hen voelde zich klaarblijkelijk zo verongelijkt dat hij amper aan bod kwam, dat hij een ironische noodkreet slaakte. "Kan iemand mij ook eens aanvallen?", riep Ben Carson.

Trump leidt momenteel in de peilingen in 10 van de 11 staten waar dinsdag gestemd wordt. Rubio en Cruz moeten dan ook alles uit de kast halen om te voorkomen dat Trump volledig in de winning mood zit. Ze blijken dat nu meer dan ooit te beseffen. De vraag is of het niet te laat is.