"Multinationals dreigen met exit over terugvordering belastingen"

Steven Vanden Berghe, de voorzitter van de rulingcommissie, trekt aan de alarmbel in verband met de vernietiging van een fiscaal gunstregime door de Europese Commissie, waardoor 36 multinationals in ons land alsnog 700 miljoen euro belasting zouden moeten betalen op 2 miljard euro winst. Die bedrijven, en vooral de Amerikaanse, dreigen daarom weg te trekken.
Steven Vanden Berghe van de rulingcommissie.

Dat zegt Vanden Berghe in een uitzonderlijk interview met "De vrije markt".

De rulingcommissie is in 2005 opgericht om rechtszekerheid te bieden aan bedrijven en particulieren in verband met fiscaliteit. De laatste tijd krijgt ze veel vragen van grote bedrijven en multinationals, in verband met de Excess Profit Rulings, de overwinstrulings. Door dat fiscale gunstregime werden de bedrijven vrijgesteld van belasting op dat deel van hun winst dat voortvloeit uit het feit dat ze deel uitmaken van een multinational.

Het was de regering-Verhofstadt II, die vanaf 2005 voor het eerst multinationale bedrijven deze mogelijkheid gaf en de daaropvolgende regeringen hebben het gunstregime voortgezet. In de praktijk kwam het er volgens de Commissie op neer dat de betrokken bedrijven geen belasting betaalden op 50 tot 90 procent van hun effectieve winst, en dat is volgens de commissie discriminatie tegenover plaatselijke KMO's.

De Europese Commissie heeft daarom de Belgische fiscale deals met 36 multinationals in dat kader vernietigd, omdat ze de Belgische belastingregeling voor overwinst als selectieve en dus illegale staatssteun ziet. Ze besliste dat België alle fiscale voordelen moet terugvorderen van de bedrijven die er sinds 2005 van genoten hebben.

Vanden Berghe zegt nu dat de rulingcommissie veel vragen krijgt van de betrokken multinationals, en dat vooral de Amerikaanse bedrijven de recente ontwikkelingen niet begrijpen en daar boos om zijn. Volgens Vanden Berghe geven een aantal van die bedrijven ook aan dat ze door de eventuele terugvordering overwegen uit ons land weg te trekken.

Om welke bedrijven het gaat, is niet bekend, maar onder meer AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, zou volgens de Belgische media ertoe behoren.