Brand bij Indaver in Antwerpse haven is geblust

De brand bij het afvalverwerkingsbedrijf Indaver in de Antwerpse haven is geblust. De brand ontstond na een hevige explosie en veroorzaakte een dikke zwarte rook die kilometers ver te zien was. Gewonden zijn er niet gevallen, maar de materiële schade is groot.

De ontploffing vond plaats omstreeks 15.45 uur in een tankwagen met solventen en werd gevolgd door twee kleinere explosies. Een aanpalende opslagplaats vatte door de ontploffing vuur. De brandweer kwam massaal ter plaatse om het vuur te blussen en het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd.

Intussen is de brand geblust. De hulpdiensten blijven de komende uren preventief op verschillende plaatsen metingen uitvoeren. De brandweer blijft ook nog ter plaatse om enkele tankwagens af te koelen die in de buurt van de brand stonden en door de hitte dreigden in de vlammen op te gaan.

De dikke zwarte rookpluim was kilometers ver te zien. De rook waaide in de richting van de oude stortplaats Hooge Maey, weg van bewoond gebied. Inwoners van Stabroek en omgeving moeten niet langer ramen en deuren gesloten houden.

Geen gevaarlijke concentraties gemeten

Het bedrijf werd volledig ontruimd. Gewonden vielen er niet. Alle personeelsleden konden op een veilige manier de site verlaten. In de opslagplaats lagen kleine hoeveelheden chemicaliën opgeslagen, maar metingen in de omgeving hebben geen gevaarlijke concentraties gesignaleerd.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) werd in allerijl opgeroepen naar het crisiscentrum op de Noorderlaan, waar de coördinatie gebeurde met de hulpdiensten, de medische diensten en de brandweer.

Indaver is een van de grootste afvalverwerkers in Europa. Bij het bedrijf wordt onder meer chemisch afval verwerkt. Indaver werd onlangs opgekocht door Fernand Huts, de baas van katoennatie. Er werken zo'n 1.500 mensen.

VIDEO: Voorbijrijdende motorrijder filmt rookpluim