Brussels gerecht verdenkt UBS van zware fiscale fraude

De Zwitserse bank UBS is door het gerecht van Brussel in verdenking gesteld voor zware en georganiseerde fiscale fraude. De bank zou Belgische klanten rechtstreeks hebben benaderd, en constructies hebben aangeboden om belastingen te ontduiken.

Eerder had onderzoeksrechter Claise ook al Marcel Bruehwiler, de gewezen topman van het Belgische filiaal van UBS in verdenking gesteld voor witwassen, belastingfraude, lidmaatschap van een criminele organisatie en het onrechtmatig uitoefenen van het beroep van financieel tussenpersoon in ons land.

UBS Belgium zou immers de afgelopen tien jaren gefortuneerde Belgische belastingplichtigen benaderd hebben om hen de opening van een in Zwitserland niet aangegeven offshore rekening voor te stellen.

Begin 2014 opende het Brusselse gerecht een gerechtelijk onderzoek naar de praktijken van de bank, nadat verschillende voormalige "compliance officers", werknemers van de bank die erop moeten toezien dat alles legaal verloopt, gedetailleerde verklaringen hadden afgelegd.