De Croo spreekt De Wever tegen: "Geen humanitaire crisis creëren in Griekenland"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vindt het een slecht idee dat individuele Europese lidstaten hun grenzen gaan sluiten om asielzoekers tegen te houden. Daarmee gaat hij in tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever, die de Balkanlanden daarin steunt omdat hij hoopt dat Griekenland - waar heel wat asielzoekers aankomen - op die manier gaat plooien. "Dat is met dynamiet spelen", zegt De Croo daarover.

Een aantal Balkanlanden heeft deze week aangekondigd dat ze hun grenzen gaan sluiten om de vluchtelingenstroom via de Balkanroute tegen te houden. Die Balkanroute begint in Griekenland, waar heel wat vluchtelingen aankomen om dan verder te trekken naar de rest van Europa. Door de binnengrenzen te sluiten, komen asielzoekers vast te zitten in de grensgebieden van Griekenland.

Dat de buurlanden van Griekenland hun grenzen stilaan sluiten, noemde De Wever gisteren in "Terzake" een goede zaak. "Dan wordt Griekenland in plaats van een transitland een terminus. Je ziet dat Tsipras (de Griekse premier, nvdr.) nu plots wél bereid is tot toegevingen, genre pushbacks."

Die visie wordt alvast niet gedeeld door De Croo. "Ik weet niet of ik De Wever goed begrepen heb toen hij zei om de grenzen binnen Europa te sluiten en een soort humanitaire catastrofe te gaan veroorzaken in Griekenland om de Grieken te laten bewegen. Dat soort Europa van ieder voor zich is niet de oplossing."

De Croo vindt dat we daarentegen de buitengrenzen moeten bewaken en de vluchtelingen goed moeten verdelen binnen Europa. "Dat is de échte oplossing. Het soort schaakspel waar men een catastrofe veroorzaakt in een land in de hoop dat dingen in beweging komen, dat lijkt me echt met dynamiet spelen. Het is geen bordspel, het gaat hier over mensen."

Bekijk: "Grenzen sluiten binnen Europa is met dynamiet spelen"