Drie grijze zeehonden gespot op Belgische stranden

Aan de Belgische kust zijn drie grijze zeehondjes gespot. Ze kwamen uitrusten op het strand in Oostduinkerke, Oostende en Wenduine. Wellicht gaat het om jonge dieren die voor onze kust zijn geboren in januari en december en eventjes rust nodig hebben.

Het dier in Oostduinkerke (foto) lag een heel eind van de waterlijn vandaan en is er wellicht beland bij vloed. Het beestje kroop vanzelf weer naar het water.

"De laatste dagen zijn er opvallend meer zeehonden die komen uitrusten op het strand. Dat wil niet zeggen dat ze in nood zijn. Het gaat om jonge dieren die voor onze kust zijn geboren in januari en december en eventjes rust nodig hebben", zegt Jasper Matthys van het Sea Life Blankenberge. "Ongeruste wandelaars proberen ze terug in het water te drijven, maar doen dat beter niet. Die dieren kunnen dat zelf. Ze zouden zelfs oververmoeid kunnen raken omdat ze moeten blijven zwemmen." Bovendien blijven het roofdieren die erg hard kunnen bijten, waarschuwt hij ook.

Sea Life wordt wel graag opgebeld als iemand een zeehond op het strand spot. "Telefonisch kunnen we al heel wat te weten komen. Aan de hand van de houding kunnen we uitmaken of het om een ziek dier gaat", aldus nog Matthys. In de meeste gevallen gaat het Sea Life toch ter plaatse om de toestand van de dieren te bekijken.