Geen Belgisch succes op 41e gala van César du cinéma

De Franse film "Fatima" is op het gala van de César du cinéma uitgeroepen tot beste film van het jaar. De film van Philippe Faucon werd ook gelauwerd met de Franse Oscar voor beste bewerkt scenario en grootste vrouwelijk talent. In de categorie beste niet-Franse film moesten de Belgische genomineerden "Le tout nouveau testament" en "Je suis mort mais j'ai des amis" het afleggen tegen "Birdman" van Alejandro Iñárritu.
PK

Heel wat bekende gezichten uit de Franse filmwereld hebben het 41e gala van de César du cinéma bijgewoond in het Théâtre du Châtelet in Parijs. "Fatima" van Philippe Faucon won even voor middernacht de hoofdprijs op het gala van de Franse Oscars.

Regisseur Faucon mocht ook de prijs voor beste bewerkt scenario in ontvangst nemen en de actrice Zita Hanrot (foto), die een van de dochters van een gescheiden moeder vertolkt in de film, werd uitgeroepen tot grootste vrouwelijk talent van de Franse cinema.

"Fatima" vertelt het verhaal van een gescheiden vrouw van Noord-Afrikaanse afkomst die haar twee tienerdochters opvoedt en onderhoudt. Doordat ze de Franse taal niet machtig is, verloopt de communicatie met haar kinderen stroef.

De grote favorieten van de César du cinéma werden karig bedeeld op het gala. "Marguerite" moest genoegen nemen met de prijzen voor beste actrice (Catherine Frot) en beste decor. Arnaud Desplechin won met zijn film "Trois souvenirs de ma jeunesse" enkel de prijs voor beste regisseur. Beide films waren genomineerd voor elf prijzen.

De Franse Oscarinzending "Mustang" van Deniz Gamze Ergüven won vier prijzen op het gala. De Frans-Duits-Turkse coproductie vertelt het verhaal van vier zussen die in Turkije in opstand komen tegen een gedwongen huwelijk.

AFP PHOTO

Zesde keer goede keer voor Vincent Lindon

De voorbije weken werd in de Franse filmpers druk gespeculeerd over de kansen van Vincent Lindon voor de prijs voor beste acteur. De 56-jarige acteur kon zijn zesde nominatie voor de belangrijkste Franse filmprijs eindelijk verzilveren.

Lindon kreeg een daverend applaus toen hij de César voor beste acteur in ontvangst nam voor zijn hoofdrol in "La loi du marché". Hij was de voorbije drie decennia al vijf keer genomineerd voor die prijs met "La crise", "Ma petite entreprise", "Ceux qui restent", "Welcome" en "Quelques heures de printemps".

In de categorie voor beste niet-Franse film ging de overwinning naar "Birdman" van Alejandro Iñárritu. De recentste film van Iñárritu, Birdman, is een van de grote kanshebbers voor de Oscars komende zondag.

PK

Michael Douglas in zijn beste Frans

Tijdens het gala van de César du cinéma werden Juliette Binoche en de Amerikaanse acteur Michael Douglas in de bloemen gezet voor hun carrière.

Michael Douglas charmeerde het publiek met zijn dankwoord in het Frans. Presentatrice Florence Foresti maakte zich in het begin van de show vrolijk over het effect dat Douglas heeft op vrouwen.

"Hij brengt in al zijn films het hoofd van alle vrouwen op hol", klonk het. Michael Douglas liet zich al die aandacht welgevallen en lachte lustig mee met het publiek.

PK

Het palmares van de 41e César du cinéma

beste film Fatima (Philippe Faucon)
beste acteur Vincent Landon (La loi du marché)
beste regisseur
Arnaud Desplechin (Trois souvenirs de ma jeunesse)
beste actrice
Catherine Frot (Marguerite)
beste niet-Franse film
Birdman

origineel scenario Mustang
mannelijke bijrol Benoît Magimel (La tête haute)
originele muziek Mustang
bewerkt scenario Fatima
vrouwelijke bijrol Sidse Bebett Knudsen (L'hermine)
decor Marguerite
debuutfilm Mustang

documentaire Demain van Mélanie Laurent
montage Mustang
fotografie Valley of love
geluid Marguerite
lange animatiefilm Petit prince
korte animatiefilm Le repas domincal
mannelijk talent Rod Paradot (La tête haute)
vrouwelijk talent Zita Hanrot (Fatima)

ereprijzen

carrièreprijs internationaal Michael Douglas
carrièreprijs nationaal Juliette Binoche