Griekenland beperkt aantal vluchtelingen op veerboten

Athene heeft de autoriteiten op de Griekse eilanden bevolen om het aantal migranten dat via veerboten de oversteek naar het Griekse vasteland maakt fors te beperken. De veerdiensten van de Griekse staat zijn stilgelegd en private rederijen hebben strikte richtlijnen gekregen.
AFP or licensors

Om de instroom van vluchtelingen onder controle te krijgen, brengt Griekenland voorlopig geen vluchtelingen meer van de eilanden naar het vasteland. De ferryverbindingen die de overheid uitbaat zijn tijdelijk stilgelegd en de private reders die tussen de eilanden en het Griekse vasteland varen, krijgen strenge richtlijnen om het aantal vluchtelingen op hun boten te beperken.

Griekenland neemt de maatregel om de situatie op het vasteland weer onder controle te krijgen. Daar zitten duizenden mensen vast omdat de buurlanden nog maar mondjesmaat vluchtelingen doorlaten. Vooral in Athene en aan de grens met Macedonië stromen veel mensen samen bij gebrek aan opvang.

Duizenden mensen zitten er vast in steeds slechtere omstandigheden, nadat de grenzen in het noorden van het land werden gesloten. Omdat ze niet verder kunnen trekken, zijn veel vluchtelingen verplicht om in openlucht te slapen: in parken en langs de Griekse wegen. De noodopvangplekken zitten aan hun limiet.

"Europa steekt kop in het zand"

De Griekse minister van Zeevaart zegt dat twee derden van de vluchtelingen die op Lesbos en andere Griekse eilanden aankomen, daar nog tot zondag zullen worden vastgehouden. ‘We hebben namelijk meer tijd nodig om bijkomende noodopvangplekken in te richten”, motiveert hij de beslissing van zijn regering. Om in die tijdelijk opvang te voorzien, zal de regering opnieuw veerboten huren, waar vluchtelingen te slapen zullen worden gelegd.

Dagelijks komen meer dan 2.000 vluchtelingen vanuit Turkije aan op Grieks grondgebied. Ruim de helft van hen komt uit Syrië of Irak. “Door het beleid van Oostenrijk en Hongarije wordt Griekenland een groot vluchtelingenkamp”, zei de Griekse staatssecretaris voor Onderwijs op de Griekse tv. “Wat moeten wij doen? Hen laten verdrinken in de Egeïsche Zee?”, zei ze, de wanhoop nabij. “Maar in plaats van een plan te maken, steekt Europa zijn hoofd in het zand... Europa is uiteen aan het vallen."