Haalt Fine Gael in Ierland de nodige 80 zetels om nieuwe regering te vormen?

De Ieren trekken vandaag naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Volgens de peilingen wint de centrumrechtse regeringspartij Fine Gael, maar zal ze er niet in slagen de verplichte tachtig zetels te behalen om een nieuwe regering te vormen.
AFP or licensors
Premier Enda Kenny (links, Fine Gael) en Labour-partijleider Joan Burton tijdens de campagne.

Zowat 3,2 miljoen stemgerechtigden brengen vandaag hun stem uit, hoogstwaarschijnlijk met de hoop dat de dynamiek en de economische groei in het land - +7 procent in de eerste negen maanden van 2015 - zich zal voortzetten. Ze verkiezen de 158 vertegenwoordigers van de Dail Eireann, het lagerhuis van het parlement.

In de laatste peilingen krijgt Fine Gael 30 procent van de stemmen, gevolgd door het eveneens centrumrechtse Fianna Fail. Labour, dat momenteel met Fine Gael in de regering zit, zou worden afgestraft voor het niet behouden van de verzorgingsstaat. De onafhankelijken, kleine partijen en antibesparingspartijen halen samen 28 procent van de stemmen, wat 13 procent meer is dan bij de vorige verkiezingen in 2011.

Drie scenario's zijn mogelijk na de verkiezing: een coalitie tussen Fine Gael en Labour, aangevuld met onafhankelijken, het organiseren van nieuwe verkiezingen, of een historische coalitie tussen de "vijanden" van centrumrechts, dat al sinds 1932 aan de macht is.

De stembureaus zijn vanmorgen om 8 uur Belgische tijd opengegaan, vanavond om 23 uur sluiten ze de deuren. De eerste resultaten via de exitpolls zullen morgenvroeg bekend zijn. De definitieve resultaten worden ten vroegste zondag verwacht.