Hugh Wolff wordt nieuwe dirigent van Nationaal Orkest

De Amerikaanse dirigent Hugh Wolff volgt in 2017 Andrey Boreyko op als vaste dirigent van het Nationaal Orkest van België (NOB). Boreyko neemt volgend jaar na vijf jaar afscheid van het Nationaal Orkest.

De Amerikaan Hugh Wolff neemt in het seizoen 2017-2018 het dirigeerstokje over van Boreyko. Wolff was chef-dirigent van het hr-Sinfonieorchester in Frankfurt (1997-2006) en eerste dirigent en vervolgens muziekdirecteur van het Saint Paul Chamber Orchestra in Minnesota (1988-2000).

Daarnaast dirigeerde hij verschillende belangrijke Amerikaanse orkesten (New York, Chicago, Cleveland, Boston, San Francisco...) en is hij vaak te gast in Europa (bij het Philharmonia Orchestra in Londen, het Gewandhausorchester in Leipzig, het Orchestre National de France...), en in Japan, Canada en Australië.

Thematische aanpak en creatieve programmering

Hugh Wolff is geboren in Parijs uit Amerikaanse ouders en groeide op in Washington en Londen. Hij volgde piano bij Leon Fleisher en compositie bij George Crumb, en studeerde vervolgens aan Harvard College. Daarna kreeg hij een beurs voor lessen concertdirectie bij Charles Bruck en compositie bij Olivier Messiaen in Parijs.

Als dirigent heeft hij een uitgesproken visie op het symfonisch orkest en een bijzondere interesse voor educatie: hij wil een jong publiek warm maken voor symfonische muziek.

Hugh Wolff hecht veel belang aan de thematische aanpak van ieder concert, maar ook van het hele concertseizoen. Aan het hoofd van het hr-Sinfonieorchester bijvoorbeeld stond hij bekend om zijn creatieve programmering, waarin hij contrasterende werken tegenover elkaar plaatste.