In Syrië zwijgen - voorlopig- de wapens

In Syrië is vannacht het staakt-het-vuren ingegaan, dat er kwam onder druk van de VS en Rusland. Het bestand geldt zowel voor het Syrische regeringsleger als voor verschillende rebellengroepen, maar niet voor de strijd tegen de extremistische bewegingen IS en Al Nusra. Voorlopig lijkt het erop dat het bestand wordt gerespecteerd.
De verwoeste Syrische stad Homs

Het bestand is om middernacht plaatselijke tijd (23 uur onze tijd) ingegaan, en voorlopig lijken de wapens te zwijgen. Het is de bedoeling dat er nu humanitaire hulp tot bij de getroffen bevolking wordt gebracht.

"Er zijn geen luchtaanvallen, geen mortiergranaten, geen antitankraketten, geen troepenwegingen meer, wat dan ook meteen zichtbaar is", zei Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant voor Syrië op een persconferentie, na het ingaan van het staakt-het-vuren.

Wel zijn er vanmiddag enkele artilleriegranaten afgevuurd op twee buitenwijken in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat gebied wordt gecontroleerd door het Syrische leger.

In het noordwesten beschuldigen een aantal kleinere rebellengroepen het Syrische leger van schendingen van het bestand, maar het is niet duidelijk hoe ernstig die zijn. Het leger van Assad ontkent dat het aanvallen uitvoert en de Russische luchtmacht heeft vandaag ook geen aanvallen uitgevoerd.

Het is de eerste keer sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië dat er een staakt-het-vuren van die omvang wordt afgesproken, maar het bestand is nog dermate pril om al van een succes te kunnen spreken. Deze namiddag komt de speciale VN-werkgroep voor Syrië opnieuw samen voor een eerste evaluatie. Als het standhoudt, komen er op 7 maart nieuwe vredesgesprekken. Maar het is afwachten of het bestand het tot dan uitzingt. 

Naar schatting zijn er de afgelopen vijf jaar 270.000 doden gevallen en miljoenen mensen zijn op de vlucht.

IS valt grensstad Tal Abyad aan

Voor alle duidelijkheid: het bestand geldt niet voor de strijd tegen terreurgroepen zoals IS of al-Nusrat. Men hen is niet onderhandeld en de luchtaanvallen van Amerikanen, Russen en andere landen tegen hen gaan gewoon door.

Vanochtend zijn een tiental doden gevallen bij een zware bomaanslag in de stad Hama. Die is opgeëist door de terreurgroep IS, die die niet betrokken is bij het bestand;

In het noorden van Syrië hebben strijders van IS het gebied rond Tal Abyad aangevallen. Die grensstad met Turkije was eerder veroverd door de Syrisch-Koerdische militie YPG. Bij de aanval zouden al zeker 45 strijders van IS en een dertigtal Koerden gedood zijn. De Koerden krijgen steun van Amerikaanse luchtaanvallen tegen IS.

Met de aanval hoopt IS de druk van de Koerden af te leiden. De Koerdische milities hebben de voorbije weken hun posities in het noordoosten van Syrië verstevigt ten nadele van IS. De Koerden sluiten zo de door hun gecontroleerde gebieden in Syrië aan elkaar en doet hetzelfde met het autonome Iraaks-Koerdistan in Noord-Irak.