Infopunt voor migranten in Zeebrugge voorlopig gesloten

Het infopunt voor migranten in Zeebrugge is een week na zijn opening alweer gesloten. In het infopunt bij de kerk van Zeebrugge boden Dokters van de Wereld en het Centrum Algemeen Welzijn medische en juridische bijstand aan migranten die meestal naar Groot-Brittannië willen. Het infopunt kreeg heel wat kritiek. De organisaties willen de gemoederen laten bekoelen en intussen overleggen met stad en provincie.
Migranten in Zeebrugge

"De organisaties die betrokken zijn bij het zorg- en infopunt staken voorlopig de activiteiten in afwachting van het overleg tussen de organisatoren en Renaat Landuyt, burgmeester van Brugge, en Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen. De organisaties zijn vanaf dag één vragende partij geweest voor een overleg met de lokale autoriteiten en de betrokken instanties met het oog op een humane oplossing voor de noden van de transitmigranten in Zeebrugge", klinkt het in een korte mededeling.

Het zorg- en infopunt werd vorige week vrijdag geopend. Transitmigranten konden er terecht voor medische zorg en informatie, onder meer over de asielprocedure. Het punt kwam er omdat heel wat transitmigranten in Zeebrugge terecht kwamen, om van daaruit de oversteek te wagen richting Engeland. Tal van vrijwilligers snelden te help met voedsel en basismateriaal en pastoor Fernand Maréchal stelde zijn kerk open tijdens de koudste nachten. De organisaties beslisten daarom een centraal punt in te richten.

Burgemeester Landuyt en gouverneur Decaluwé waren niet opgezet met het initiatief omdat dat volgens hen de werking van hun diensten volledig doorkruiste en omdat er al een info- en zorgpunt bestond bij de scheepvaartpolitie. Ze betreurden ook de rol van het CAW, een Vlaamse semi-overheidsinstelling, hierin. Van bij de start van het initiatief stelden de organisatoren zich open voor overleg. Gisteren deed gouverneur Decaluwé ook nog een oproep om beter samen te werken. "De organisaties zijn zeker welkom in Zeebrugge, maar dan bij de scheepvaartpolitie", zei hij.