Kritische Turkse journalisten vrij na uitspraak Grondwettelijk Hof

Twee Turkse journalisten die ervan beschuldigd waren staatsgeheimen te hebben onthuld en levenslang riskeerden, zijn na drie maanden cel opnieuw vrijgelaten. Volgens het Turkse Grondwettelijk Hof was de aanklacht in strijd met de persvrijheid.

De twee journalisten, Can Dundar en Erdem Gül, schrijven voor de centrumlinkse krant Cumhuriyet, een van de grote kranten in Turkije en erg kritisch tegenover de regering van president Recep Tayyip Erdogan.

Dundar en Gül hadden vorig jaar een artikel gepubliceerd waarin foto's en een video waren vervat over een konvooi vrachtwagens met wapens in de buurt van de Syrische grens. Volgens de journalisten was het konvooi van de Turkse geheime dienst MIT op weg naar een islamitische rebellengroep in Syrië. Volgens Erdogan ging het niet om wapens, maar om hulp voor de Turkmeense minderheid die in het noorden van Syrië tegen het regime van Assad vecht.

De twee journalisten werden in november opgepakt en beschuldigd van spionage, het openbaar maken van staatsgeheimen en zelfs van een poging tot staatsgreep en steun aan een terroristische organisatie.

Levenslang

Het zag er even niet goed uit voor de twee journalisten want eind vorige maand eiste de openbaar aanklager nog levenslang. Maar vanochtend vroeg werden ze vrijgelaten, na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Dat oordeelde dat de aanklacht tegen de twee mannen in strijd is met de persvrijheid.

Dundar en Gül hebben drie maanden in de gevangenis gezeten. Toen ze vrijgelaten werden, stond een grote menigte van enthousiaste aanhangers hen op te wachten.

Dundar en Gül hadden een duidelijke boodschap: "Dit is een proces over de persvrijheid. Wij zijn vrijgelaten maar meer dan 30 collega's zitten nog altijd in de cel. Ik hoop dat deze uitspraak ook het pad naar hun vrijheid effent", zei Dundar, die de krant leidt.