Meer winst en meer klanten voor Triodos Bank

De Nederlandse Triodos Bank, die ook in België actief is, heeft vorig jaar fors meer winst geboekt. De bank die er prat op gaat dat ze duurzaam en transparant werkt, krikte haar Belgische klantenbestand ook verder op.
seniorliving.org

Triodos heeft vorig jaar 40,7 miljoen euro winst gemaakt. Dat is een derde meer dan het jaar voordien. Het aantal klanten steeg met 15 procent tot 607.000. Het totale beheerde vermogen van Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking is over 2015 met 16 procent gegroeid naar 12,3 miljard euro.

Triodos rekent voor 2016 wel op een winstdaling omdat de bank ook in de grote pot moet storten voor de depositogarantieregelingen. De bank verwacht dat de lagere rentemarges en "substantiële investeringen" in de eigen organisatie ook op het resultaat zullen wegen.

In België steeg het aantal Triodos-klanten vorig jaar met 7 procent tot 66.000, die samen 11 procent meer geld op hun Triodos-rekeningen hadden, samen goed voor 1,5 miljard euro.

De tak duurzaam vermogensbeheer nam toe met 28 procent en de Triodos-beleggingsfondsen groeiden met 42 procent. Om de extra werklast te bolwerken, nam Triodos extra mensen in dienst zodat het personeelsbestand steeg tot 122.

Triodos verstrekte vorig jaar 11 procent meer kredieten, goed voor 1,1 miljard. Van de spaargelden die Triodos Bank aantrekt van Belgische klanten, werd 74 procent omgezet in kredieten aan duurzame projecten in de reële economie.