Prijs van 1.500 geneesmiddelen daalt vanaf maart

Meer dan 1.500 generische geneesmiddelen worden op 1 maart een beetje of heel wat goedkoper. Als gevolg daarvan zullen de Belgische patiënten in 2016 in totaal 11 miljoen euro uitsparen. Dat meldt afgevaardigd bestuurder Joris van Assche van geneesmiddelenorganisatie FeBelGen vzw.

De prijs van de generische medicijnen daalt, naargelang de tijd die ze al op de markt zijn, met 6 tot 17,83 procent. Generische geneesmiddelen bevatten dezelfde bestanddelen als merkgeneesmiddelen en worden goedkoper op de markt gebracht wanneer het patent van het merk verloopt.

De prijsdaling is het gevolg van de overeenkomst tussen minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en de farmaceutische industrie. Hierdoor komen er scherpe prijsdalingen vanaf dat het patent verloopt. Door de prijsdaling moet de Belgische sociale zekerheid minder terugbetalen en kan er meer geïnvesteerd worden in nieuwe geneesmiddelen. Zo komt dit jaar 60 miljoen euro extra vrij voor het terugbetalingsbudget volgens van Assche.

Nog volgens van Assche kunnen er nog bijkomende inspanningen worden geleverd: "Voor 16 procent van de voorschriften wordt een duur geneesmiddel voorgeschreven, terwijl er een generisch alternatief voorhanden is."

De tien belangrijkste molecules waarvoor een prijsdaling geldt:

Molecule Type
atorvastatin anticholesterol
moxifloxacin antibiotica
clopidogrel cardiovasculair
olanzapine antipsychoticum
quetiapine antipsychoticum
mometasone corticosteroïd
levocetirizine antihistaminicum

paracetamol/tramadol

pijn
donepezil anti-alzheimer
losartan cardiovasculair