Rutten enige kandidaat om zichzelf op te volgen

Gwendolyn Rutten is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van Open VLD. Dat heeft de partij vanavond bekendgemaakt. De kandidaturen voor het voorzitterschap konden tot 18 uur ingediend worden en huidig voorzitter Rutten blijkt de enige kandidaat.

Pieter Cleppe van de eurokritische denktank "Open Europe" zou nog tot 's middags hebben getwijfeld om Rutten uit te dagen, maar zag er uiteindelijk toch van af.

Rutten heeft beloofd de komende weken toch actief campagne te gaan voeren en een debat op te starten, onder meer over een groeiplan om Open VLD van de huidige 12 procent van de stemmen naar 18 procent te brengen. 

Van 18 tot en met 26 maart kunnen de leden stemmen. Dat gebeurt met de pc of ter plaatse in enkele lokale afdelingen. Op 26 maart wordt bekend hoeveel liberalen zich achter Rutten scharen.

Vrijdag was ook de deadline voor de kandidaturen voor de partijraad. Daarover wordt echter pas maandag meer nieuws bekendgemaakt.

Vanmorgen verstuurde Ivan De Vadder bovenstaande tweet.

De liberale kandidaat "die niet mag van zijn ouders", is Pieter Cleppe, een neef van gewezen premier en huidig Europarlementslid Guy Verhofstadt. Verhofstadt is een hevig voorstander van de Europese Unie, en van meer Europa, terwijl Cleppe werkt bij de eurosceptische liberale denktank "Open Europe". Zijn ouders vreesden dan ook voor ruzie binnen de familie als Cleppe zich kandidaat zou stellen voor het voorzitterschap en dat bracht het Nieuwsblad ertoe om de titel "Enige uitdager van Rutten mag niet van zijn ouders".

Zelf nuanceert Cleppe dat. Hij zegt dat zijn vader inderdaad advies heeft gegeven, maar "ik doe wat ik niet laten kan". Hij zegt dat hij liever in de "wereld van de opinievorming" blijft dan in de partijpolitiek te stappen, en dat hij daarom geen kandidaat is.

De kandidaat die "een reis van drie maanden maakt", is Bert Schelfhout. De gewezen jongerenvoorzitter noemt het een gemiste kans dat er geen tegenkandidaat is, en wijst erop dat "De partijen die de afgelopen jaren een echte verkiezing hebben gehouden - SP.A en Groen - erop vooruit gingen in de peilingen, en dat degene die dat niet deden - CD&V en N-VA - geen vooruitgang boekten."

Hij zegt dat hij zelf kandidaat zou geweest, maar hij vertrekt dus voor minstens drie maanden naar Zuid-Afrika.

De laatste mogelijke kandidaat, die zich "heeft laten ompraten", is Arne Vandendriessche. De voorzitter van Open VLD Kortrijk had een kritisch opiniestuk geschreven en hij overwoog om zich zelf kandidaat stellen. Hij had zelfs al de steun van meer dan het dubbele aantal plaatselijke afdelingen dat vereist is, maar zag af van zijn kandidatuur na een gesprek met Rutten.

Hij zei dat hij hoopvol was na dat gesprek, en dat hij vindt dat de liberalen nu de rangen moeten sluiten en de voorzitster moeten steunen. Rutten heeft hem beloofd dat er een groei-plan komt voor de partij en ze heeft hem gevraagd om haar "advocaat van de duivel" te zijn. Als hij ideeën heeft, moet hij haar bellen of mailen. Bovendien zegt hij dat hij te veel omhanden heeft met zijn groeiende bedrijf. Dat is een IT-bedrijf dat onder meer actief is in de onderwijssector, en over onderwijs zal Vandendriessche Rutten dan ook adviseren.