Vier verdachten opgepakt voor mensensmokkel langs E40

Bij een gecoördineerde actie tegen mensensmokkel langs de E40 zijn in afgelopen nacht vier verdachten ingerekend. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Tijdens een achtervolging probeerde een smokkelaar de politie te rammen.

De West-Vlaamse snelwegparkings vormen al langer het vaste werkterrein van dergelijke smokkelbendes. De politie merkte hoe een Volkswagen Passat met Britse nummerplaat negen mensen afzette op de parking langs de E40 in Jabbeke. De verdachte liet zich niet zomaar intercepteren en reed aan snelheden tot 150 kilometer per uur richting Frankrijk. Tijdens die vlucht probeerde hij meermaals de achtervolgende politie te rammen.

De Volkswagen nam plots de afrit, maar bleef zelfs met een lekke voorband vluchten. Uiteindelijk verloor de bestuurder langs de Duinkerkekeiweg in Adinkerke de controle over het stuur. Het voertuig belandde tegen de vangrail en tegen een politiecombi. De achtervolging duurde bijna een half uur.

Even later zag de politie op de parking in Jabbeke hoe drie mensensmokkelaars drie vluchtelingen verstopten op een koeltransport. De slachtoffers zaten bovenop een lading chocolade. "Er was slechts een kleine ruimte tussen lading en plafond waartussen zij moesten plaatsnemen. Er was geen enkele mogelijkheid voor de vluchtelingen om de deuren van binnenuit te openen, en zij zaten volledig opgesloten", aldus mensensmokkelmagistraat Frank Demeester.

In totaal werden vier jonge twintigers opgepakt. Het gaat om drie Irakezen en een Afghaan. Twee verdachten zijn al aangehouden door de onderzoeksrechter, de anderen zullen vanavond nog voor de onderzoeksrechter verschijnen.