Vrijspraak voor dodelijk ongeluk met bus waarbij 7-jarige jongen omkwam

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft een buschauffeur en een begeleidster vrijgesproken van schuld aan een dodelijk ongeval. Een zevenjarige jongen was in 2011 met het riempje van zijn turnzak aan de deur van de bus blijven haken, waardoor hij onder de wielen werd gesleurd en stierf.

Het ongeval gebeurde op 27 september 2011 in Willebroek. De zevenjarige jongen werd door de schoolbus overreden nadat hij aan de deur was blijven haken bij het afstappen. De politierechtbank had in eerste aanleg nog geoordeeld dat de buschauffeur schuldig was aan een gebrek aan voorzichtigheid en veroordeelde hem tot een boete van 300 euro.

De rechtbank oordeelde nu dat er geen sprake was van onopzettelijke doding. "De chauffeur heeft in zijn verklaringen altijd beweerd dat hij de jongen en zijn klasgenootje van de bus zag stappen en pas nadien de deuren sloot", motiveerde rechter Suzy Vanhoonacker het vonnis. "Vanuit zijn positie mocht hij ervan uitgaan dat er geen fysiek contact meer was tussen de jongen en de bus. Hij was zich van geen kwaad bewust toen hij de deur sloot en verder reed. Van onvoorzichtigheid is hier geen sprake."

Ook de busbegeleidster treft geen schuld. "Er is geen reden om aan te nemen dat zij de kinderen onvoldoende heeft geholpen bij het afstappen", aldus de rechter. "Deze dame was zeer toegewijd aan haar taak en is niet schuldig aan onopzettelijke doding." De school van de jongen werd eveneens vrijgesproken en treft geen verantwoordelijkheid.

"Dit is een uiterst pijnlijke zaak maar we hebben het dossier van A tot Z bekeken en moeten concluderen dat het gaat om een heel heel spijtig ongeval. Niemand is strafrechtelijk aansprakelijk, hoe moeilijk het ook is", besloot de rechter tegen de moeder van het kind. Of de ouders in beroep gaan, is nog niet duidelijk.