Week extra tijd voor redding van herenakkoord

De federale regering geeft de sociale partners in de Groep van Tien een week extra om nieuwe afspraken te maken over het stakingsrecht. Maar als dat niet lukt, dan ligt de bal in het kamp van de regering of het parlement.
Een vergadering van de Groep van Tien. (foto archief)

Vorige week sprongen de onderhandelingen tussen de sociale partners over een hernieuwing van het "herenakkoord" uit 2002 af. Dat akkoord bepaalt wat kan en niet kan tijdens stakingen. Er gingen daarom stemmen op om de sociale partners buiten spel te zetten en zelf een politiek initiatief te nemen. Maar de regering besliste het terrein nog even af te tasten en de sociale partners een week tijd te geven om alsnog terug aan tafel te gaan zitten.

De voorbije dagen vonden discrete, informele contacten plaats tussen premier Charles Michel (MR), minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en de sociale partners. "We begrijpen dat er nog een aantal punten zijn waarover discussie bestaat tussen de sociale partners. We begrijpen ook dat er volgende week hoogstwaarschijnlijk een nieuw contact zal plaatsvinden tussen de sociale partners", zei Michel na afloop van de ministerraad. Volgende vrijdag zal de regering zich opnieuw over het dossier buigen.

Maar als de regering volgende week moet vaststellen dat vakbonden en werkgevers er definitief niet uitgeraken, dan ligt de bal in het kamp van de regering of het parlement.