"We zien jullie echt niet graag!"

Kevin Costner, Sandra Bullock, Halle Berry, Ben Affleck. Het zijn enkelen van Hollywoods topacteurs die naast een begeerde Oscar ook een veel minder begeerde Razzie -afkorting van Golden Raspberry Award- wonnen. Filmjournalist John Wilson lanceerde in 1981 het idee om rotslechte films de avond voor de prestigieuze Oscaruitreiking even in het zonnetje te zetten. Met succes, want hoe gevreesd en gehaat ook door Hollywoods topregisseurs en topacteurs, de Razzies -met een waarde van 4,95 dollar- werden snel een begrip in de filmwereld. Dat vedetten, zoals actrice Halle Berry, daarbij zelf een handje toestaken, was welgekomen.

Michael Caine zou de Razzies ooit als volgt hebben omschreven: "Ze zijn de puist op de kont van Hollywood." Een omschrijving waar initiatiefnemer Wilson best mee kan leven.

"De filmindustrie probeert ons te negeren zoals een scheet in een kerk. Omdat we ons op grootse films, die veel geld gekost hebben en bekende acteurs aangetrokken hebben, focussen. Films die geen enkel excuus hebben om zo slecht te zijn. Kleine films met kleine budgetten interesseren ons niet." (The Guardian, februari 2009)

"Het is bedoeld als een grap. We hebben geen enkele bedoeling om wreed te zijn. We zijn de bananenschil op de grond, niet de slag in het gezicht. We zeggen niet: "Fuck you!", nee, we vragen: "Waarom?""

"Sally Field zei tijdens haar Oscarspeech: "Jullie zien me graag. Jullie zien me echt graag!" Wij zeggen tegen onze winnaars: "We zien jullie niet graag, we zien jullie helemaal niet graag.""

"We mogen er toch wel trots op zijn dat sommige winnaars of genomineerden van een Razzie hun carrière daarna rechtgetrokken hebben. Zo won Sofia Coppola ooit voor haar rol in "The godfather 3". Nadien is ze zelf films beginnen te maken, met een Oscar voor "Lost in translation" als gevolg. De carrière van Michael Caine hebben we ook gered, want na zijn nominatie voor "Jaws 4" heeft hij nooit nog zo ellendig geacteerd. Om nog maar te zwijgen van de dvd-verkoop die we deden boosten voor draken als "Showgirls" en "Catwoman"."

Juist die "Catwoman" zorgde in 2005 dan ook voor een van de meest memorabele Razzie-momenten ooit, met dank aan hoofdrolspeelster Halle Berry. Berry, die 3 jaar eerder voor haar rol in "Monster’s ball" een Oscar gewonnen had, kwam haar Award persoonlijk oppikken. Wilson: "Haar speech was een parodie op haar Oscarspeech. Dat was onbetaalbaar. Halle is het perfecte voorbeeld van hoe je met zo’n prijs moet omgaan: geef eraan toe, omarm hem, geniet ervan en ga verder met je leven. Laat hem je niet irriteren, ontken het feit niet dat je hem gewonnen hebt of schuif hem niet van je af alsof ie niets betekent."

Berry won alvast nog meer harten, toen ze voor een verrast publiek haar Razzie zelf kwam oppikken, met uitspraken als "Nee, ik zal mijn Oscar niet teruggeven. Want mijn naam staat erop." En, "Vooreerst wil ik Warner Bros. bedanken om mij in zo’n rotslechte strontfilm te laten spelen." Haar manager raadde ze aan "om het script vooraf te lezen". En, "Ik wil ook mijn collega-acteurs bedanken. Want om zo slecht te acteren als ik gedaan heb, moet je wel door een bende slechte acteurs omringd geweest zijn".

"Als kind heeft mijn moeder me geleerd dat als je geen goede verliezer kan zijn, je nooit een goede winnaar kan zijn. Als je niet tegen kritiek kan, verdien je geen lofbetuigingen." De raad van haar moeder nam ze ook ter harte toen ze ooit in een schoonheidswedstrijd verloor van een rondborstige blondine, "maar wat ik eigenlijk wilde doen was haar een goed pak rammel geven".

Dat de Razzies worden uitgedeeld op de vooravond van de Oscars is geen toeval. Wilson in februari 2007 aan BBC News: "De wereldpers is hier al aanwezig, maar de journalisten hebben de dag voor de Oscars niets te doen. Ook al willen ze iets doen. Een prijs als deze kan daarom wel eens goed aanslaan."

Vandaag wordt het uitkijken wie dit jaar met de weinig begeerde prijzen zal gaan lopen. In de categorie "Slechtste acteur" maken onder meer Jamie Dornan ("50 shades of grey"), Channing Tatum ("Jupiter ascending") en Johnny Depp ("Mortdecai") een goede kans te winnen. In de categorie "Slechtste actrice" zijn onder meer Dakota Johnson ("50 shades of grey") en Gwyneth Paltrow ("Mortdecai") genomineerd.

lees ook