Charles Michel dreigend in buitenlandse pers: "Geen tweede kans voor Britten"

In een interview met enkele buitenlandse kranten, spreekt premier Michel stoere taal. Als het Brexit-referendum een nee oplevert, dan moeten de Britten binnen de twee jaar uit de Unie stappen. Van een status als bevoorrechte partner hoeven ze niet eens te dromen. Wat de boodschap opvallend maakt: hij doet die in The Times, een bastion van anti-Europese Britten.

Voor Charles Michel was de afgelopen week een welkome afwisseling, na alle bagger die België in de nasleep van de aanslagen in Parijs over zich heen kreeg. Michel kon schitteren op de Europese top over de Brexit, en profileerde zich (met de Fransen) als gangmaker van de harde koers.

De bottom line daarvan: er is geen weg terug bij een nee. Het leverde hem liefst 18 interviewaanvragen van Angelsaksische media op.

Dromen in Technicolor

Uitgerekend in The Times, toch een bastion van het Britse conservatisme en van anti-Europese sentimenten, spreekt hij het nee-kamp dreigend toe. Michel zegt daarin dat het geen optie is om dit referendum als een hefboom voor een betere deal te gebruiken – zeg maar: het standpunt van de Londense burgemeester Boris Johnson.

“Als hij mee aan tafel had gezeten – en dat was niet het geval – had hij begrepen dat hij geen tweede kans zal krijgen van de Europese instellingen maar ook de landen. Dit is echt wel het moment van de waarheid, de Britten moeten nu een democratische keuze maken.”

Michel heeft het over de autodestruction clause die in het uiteindelijke akkoord met de Britten opgenomen is. Dat betekent dat bij een nee alle afspraken komen te vervallen, en er heel expliciet geen nieuwe onderhandelingen komen.

De bedoeling daarvan was niet enkel om de Britten onder druk te zetten, maar ook om andere landen – Hongarije, misschien zelfs Nederland – te ontmoedigen om referenda als pressiemiddel in de te zetten en de Europese verdragen in hun voordeel om te buigen.

Michel is heel duidelijk in The Times, maar misschien nòg duidelijker in de (Amerikaanse) Wall Street Journal. Bij een nee worden alle akkoorden over economie, immigratie of veiligheid meteen opgeblazen, waarschuwt hij. “Als Groot-Brittannië uit de EU stapt, verwordt het tot een kleine mogendheid.” En wie gelooft dat er dan nog een bevoorrechte handelsrelatie inzit - zoals de EU er nu een heeft met Noorwegen of Zwitserland “droomt in Technicolor”.

Zes parlementen

Hoe dan ook zijn er weinig toegevingen mogelijk, zegt Michel. Zelfs bij een ja is het moeilijk om de Britten te geven wat ze willen. Bijvoorbeeld een eventuele opt-out uit het integratieproces – the ever closer union, zoals dat heet – of toegevingen om de City van Europese inmenging af te schermen.

Michel: “Als de verdragen aangepast worden, moet dat in alle Belgische parlementen worden goedgekeurd (alle zes dus, nvdr).” Het Waalse parlement, waar de PS en CDH de plak zwaaien, wil dat echter niet.

Voorts vernemen we wel dat Charles Michel en David Cameron prima persoonlijke relaties onderhouden, dat ze regelmatig met elkaar sms’en, dat ze allebei van tennis houden en dat Michel de boeken van jeugdschrijfster Beatrix Potter cadeau kreeg bij de geboorte van zijn dochter. Meer nog, Michel houdt van Engeland, waar hij ooit een taalcursus volgde. “Zeker van de sfeer in de pubs.”