Duizenden betogen voor meer vluchtelingenrechten

In Brussel is vanmiddag een Europese mars voor de rechten van vluchtelingen gehouden. In meer dan 100 steden in 28 landen was er trouwens een gelijkaardige optocht. Hier trokken 2 à 3000 manifestanten door de straten van de hoofdstad.

De betogers vragen dat de Europese lidstaten een eind maken aan het beleid om hun grenzen te sluiten, maar net meer inzetten op een waardige opvang voor de vluchtelingen, zowel aan de buitengrenzen van de EU als in de lidstaten zelf. "Nergens in de Conventie van Genève staat dat je je grenzen mag sluiten voor vluchtelingen, net integendeel", zegt Béatrice Dispaux, één van de initiatiefneemsters van de betoging.

"Deze mensen hebben hulp nodig, hebben opvang nodig en wij kunnen hen die geven. De situatie is kritiek, het wordt hoog tijd dat de politieke verantwoordelijken optreden."

"De Europese Unie moet heus niet de hele wereld opvangen", zegt Eva Berghmans van Amnesty International. "Wat ze wel moet doen is werk maken van opvang voor de mensen die dat nodig hebben, en oplossingen zoeken om die opvang mogelijk te maken, in plaats van haar grenzen te sluiten. Die opvang moet en kan georganiseerd worden, zowel in België, als aan de Turks-Syrische grens, als aan de Europese buitengrenzen. Zo is het schandalig dat de zogenaamde hotspots op de Griekse eilanden na maanden palaveren nog steeds niet operationeel zijn."

Heel wat van de betogers droegen zwemvesten of overlevingsdekens uit folie, een verwijzing naar de beelden van vluchtelingen die op de Griekse kust aanspoelen.