Ex-kandidaat Chris Christie steunt nu Donald Trump

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Chris Christie heeft zijn steun uitgesproken voor de miljardair Donald Trump. Dat is opvallend, want Christie geldt als een gematigd Republikein.

Chris Christie heeft niet veel potten gebroken tijdens de campagne en heeft enkele weken geleden de handdoek in de ring gegooid. Nu schaart hij zich achter zijn voormalige rivaal Donald Trump en dat is verrassend.

Christie wordt beschouwd als een gematigde Republikein, eerder een centrumfiguur, terwijl Trump door veel partijleden eerder als extreem en door sommigen zelfs onverkiesbaar wordt beschouwd.

"Het belangrijkste voor de partij is een kandidaat te benoemen die de beste kans heeft om Hillary Clinton te verslaan", zo stelt Christie het nu. Hij is het eerste kopstuk van de Republikeinen die zich achter Trump schaart. Niet dat Trump veel steun nodig heeft, want na drie overwinningen in de voorverkiezingen (New Hampshire, South Carolina en Nevada) heeft hij een fikse voorsprong op zijn rivalen in het aantal "delegates" of gedelegeerden die deze zomer op de partijconventie de officiële presidentskandidaat van de Republikeinen moeten aanduiden.

De steun van Christie komt enkele dagen voor "Super Tuesday", waarin er in een groot aantal staten voorverkiezingen zijn. Als Trump daar ook goed scoort, wordt het voor zijn tegenstanders erg moeilijk om hem nog te verdringen.

2016 Getty Images

"Ik zoek geen post onder Trump"

Chris Christie mag dan officieel wel Trump steunen, tegelijk ontkent hij dat hij van plan is om een belangrijke functie op te nemen als de miljardair president zou worden.

Christie is nu gouverneur van de staat New Jersey, net naast New York. Hij zegt dat hij zijn huidige ambtstermijn als gouverneur wil afmaken en daarna in de privésector wil gaan.