G20: "Brexit zou schok voor wereldeconomie zijn"

De G20 -de belangrijkste economische grootmachten- vrezen dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie tot een wereldwijde economische schok zal leiden. Londen is één van de belangrijkste financiële centra ter wereld.

De bezorgdheid over een mogelijke "Brexit" is opgenomen in de verklaring van de ministers van Financiën van de 20 belangrijkste economieën in de Chinese stad Shanghai.

Volgens de G20 zou een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU een "belangrijke negatieve geopolitieke schok veroorzaken", net op een ogenblik dat de wereldeconomie toch al erg fragiel is. Het was net de Britse minister van Financiën George Osborne die voorstelde om dat in de verklaring op te nemen, maar hij kreeg snel steun van zijn collega's.

Londen is één van de belangrijkste financiële centra ter wereld en mochten de banden met de EU doorgeknipt worden, zou dat tot ver weg van hier grote gevolgen kunnen hebben. Het financiële systeem zou er onder te lijden hebben en veel banken dreigen om uit Londen te vertrekken als de Britten uit de EU stappen.

Op 23 juni stemmen de Britten in een referendum over de EU. Premier David Cameron vindt dat hij met zijn akkoord met de EU voldoende bereikt heeft om in de Unie te blijven, maar zijn partij en regering -net als de oppositie overigens- is daar erg over verdeeld.

G20 zoekt motoren voor meer groei

Zelfs zonder een Brexit boert de wereldeconomie niet zo geweldig als de voorbije jaren. Het Internationaal Muntfonds (IMF) heeft de groeiverwachting bijgesteld van 3,6% naar 3,4% dit jaar.

De G20 en de Wereldbank vragen ook om nieuwe manieren om de economische groei aan te zwengelen, nu de stimulansen van de centrale banken blijkbaar hun limiet bereikt hebben. De Wereldbank wil daarbij meer samenwerken met andere regionale investeringsbanken zoals de Asia Development Bank (ADB) en het door China opgerichte Asian Infrastructure Investment Bank( AIIB).

Het is de bedoeling om fors geld te investeren in infrastructuurprojecten, zowel in kwantiteit als in kwaliteit, aldus het persbureau Bloomberg. Tegen juli zouden een aantal concrete plannen inzake infrastructuur uitgewerkt moeten worden. Die zouden onder meer ook gericht zijn op het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar investeringen een positieve impact zouden kunnen hebben op de politieke situatie, de vluchtelingenstromen en de humanitaire crises in dat gebied.