Hypotheekrente nu op 0,96%

De alsmaar dalende rente is nu onder een historische drempel gedoken. De bank Crelan, voorheen Landbouwkrediet, biedt sommige erg goede klanten nu een hypotheekrente van 0,96% aan. "Totaal onverantwoord", vindt Luc Coene, voormalig topman van de Nationale Bank.

Volgens de krant De Tijd is het de eerste keer dat de woningrente onder de grens van één procent zakt. Het gaat om een aanbod van Crelan met een vaste rentevoet van 0,96% voor een lening op tien jaar.

Het aanbod geldt evenwel voor een beperkt aantal mensen met "een erg goed dossier", met laag risico en een beperkt leenbedrag in verhouding tot de waarde van de woning waarop de hypotheek betrekking heeft.

Ook enkele andere instellingen zouden sommige klanten rentevoeten op tien jaar bieden die ook flirten met de drempel van één procent. Nog volgens De Tijd vinden een aantal andere banken dan weer dat Crelan en enkele andere spelers "marktaandeel aan het kopen zijn" en zichzelf daardoor "financieel pijn doen".

Toch is het aanbod van Crelan niet bedoeld om "shoppers" van andere banken aan te trekken. Het aanbod is gericht op trouwe klanten die ook met hun beleggingen en verzekeringen bij de bank zitten.

"Totaal onverantwoord"

Het zijn niet enkel concurrenten die zich ongemakkelijk voelen bij de erg late rentevoet van Crelan. Ook Luc Coene, de voormalige gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), vindt de evolutie niet gunstig en zelfs risicovol.

Coene vraagt zich af of de banken met dergelijke rentevoeten voor hypotheekleningen niet te veel financiële risico's lopen. Zo vragen ze bijna even weinig intrest als Belgische staatsobligaties op tien jaar.

Tegelijk halen de banken een groot deel van hun winst net uit het verschil tussen de hypotheekrente en de depositorente. Die laatste ligt wettelijk op een minimumpeil van 0,11%, terwijl de rente waartegen banken hun geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) parkeren, negatief is. Met andere woorden: ze betalen rente om hun geld bij de ECB te plaatsen.

Coene maakt zich ook zorgen over het feit dat de woningprijzen én de schulden van de particulieren in ons land blijven stijgen, terwijl die elders in Europa dalen.