Ierse regeringscoalitie krijgt wellicht geen tweede kans

De huidige regeringscoalitie in Ierland heeft bij de parlementsverkiezingen zoals verwacht geen meerderheid behaald. Dat blijkt uit een exitpoll die werd uitgevoerd voor de krant Irish Times.
AFP or licensors
Het "huwelijk" tussen premier Kenny (Fine Gael, l) en Joan Burton (Labour, r) lijkt voorbij.

Fine Gael (centrumrechts) van premier Endy Kenny behaalt volgens de exitpoll 26,1 procent, of 10 procentpunten minder dan bij de vorige verkiezing van 2011. Coalitiepartner Labour kreeg 7,8 procent van de stemmen (-11 procent). Fianna Fail, de centrumrechtse partij die al decennialang afwisselend met Fine Gael aan de macht is en bij de vorige verkiezingen een nederlaag leed, zou 22,9 procent (+5,5 procent) halen, Sinn Féin, links-nationalistisch en ooit beschouwd als politieke vleugel van het de Ierse afscheidingsbeweging IRA, scoort 14,9 pct (+5 procentt).

Dergelijke resultaten waren al voor de verkiezingen voorspeld door peilingen, waaruit bleek dat de regeringspartijen afgestraft zouden worden voor hun besparingspolitiek. Die hadden gehoopt dat de kiezers zouden kiezen voor stabiliteit in plaats van voor experimenten. Onlangs protesteerden nog tienduizenden Ieren tegen de besparingen en vooral de vorig jaar ingevoerde extra belasting op het waterverbruik.

Drie scenario's zijn mogelijk na de verkiezing: een coalitie tussen Fine Gael en Labour, aangevuld met onafhankelijken, het organiseren van nieuwe verkiezingen, of een historische coalitie tussen de "vijanden" van centrumrechts, dat al sinds 1932 aan de macht is.

Openbare omroep RTE publiceert straks een tweede exitpoll. De telling van de stemmen start om 10 uur Belgische tijd. De definitieve resultaten worden pas morgen verwacht.