Japan gaat wapentuig leveren aan de Filipijnen

Japan gaat een defensiepact sluiten met de Filipijnen. Het gaat het eerste dergelijke verdrag van Japan met een land in Zuidoost-Azië sinds 1945. Concreet gaat Tokio aan Manila militair materieel leveren voor de bescherming van de aanspraken in de Zuid-Chinese Zee. China kijkt met wantrouwen naar de deal.

Volgens de Filipijnse regering zal het verdrag maandag worden ondertekend in Manila. De Filipijnen drukken er wel op dat het pact "niet gericht is tegen een derde land", maar enkel de zwaktes in de militaire mogelijkheden moet opvullen.

Concreet gaat Japan allerlei militair materieel leveren aan de Filipijnen. In eerste instantie gaat het om materiaal voor verkenning en het vergaren van inlichtingen. Het gaat om "overtollig materieel" dat eventueel gratis ter beschikking wordt gesteld en ook om de opleiding van Filipijnse militairen.

Het gaat om het eerste defensiepact dat Japan sluit met een land in Zuidoost-Azië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Eerder had Tokio al gelijkaardige verdragen gesloten met de Verenigde Staten en Australië. De Filipijnen waren een belangrijk slagveld in de Tweede Wereldoorlog, maar die plooien zijn nu gladgestreken. Vorige maand heeft de Japanse keizer Akihito een bezoek gebracht aan de Filipijnen.

Vorig jaar heeft Japan de grondwet aangepast, waardoor het land voortaan ook bondgenoten kan beschermen zelfs als het zelf niet aangevallen wordt. Onlangs had Japan voor het eerst ook militaire oefeningen gehouden met de Amerikaanse, Filipijnse en Australische marine in de Zuid-Chinese (of Filipijnse) Zee.

Asean-landen "ongerust" over China

Hoe dan ook is het pact een opsteker voor de Filipijnen in het dispuut met China over het bezit van eilanden, riffen en atollen in de Zuid-Chinese Zee. China claimt zowat alle eilanden in die zee, maar dat wordt betwist door eigen claims van de Filipijnen, Vietnam, Brunei en Maleisië.

De spanningen in de regio zijn de voorbije jaren fors opgelopen nadat China gebouwen en vliegtuigen heeft opgetrokken op een aantal van die eilanden. Onlangs bleek ook dat China raketten heeft opgesteld op één van de omstreden Paraceleilanden, niet zo ver van zijn kust. Anderzijds heeft Peking ook een radar geïnstalleerd op één van de meer zuidelijk gelegen Spratly-eilanden.

De Verenigde Staten erkennen -evenmin als andere oeverstaten- die Chinese claims niet en voeren de patrouilles van hun marineschepen en vliegtuigen nabij die eilanden op, net als Australië en India overigens. Washington krijgt zo steun bij zijn eisen voor de vrije doorvaart en het overvliegen van die omstreden eilanden.