Mugabe geeft "feestje" voor zijn 92e verjaardag

In de Zimbabwaanse stad Masvingo wordt een groot feest gehouden ter gelegenheid van de 92e verjaardag van president Robert Mugabe. Volgens de Zimbabwaanse staatsmedia zijn 50.000 mensen uitgenodigd op het feestje, dat naar verluidt zo'n 800.000 dollar kost. Ironisch genoeg kreunt Zimbabwe momenteel onder de droogte en hebben veel mensen amper te eten.

Het feestje vindt plaats in de buurt van de historische stad Groot-Zuimbabwe. Op het menu staan honderden kilo's vlees, waaronder ook wild. Of er ook olifant wordt geserveerd - zoals bij het vorige verjaardagsfeestje van Mugabe - is niet bekend.

De feestelijkheden stuiten op veel kritiek. Duizenden Zimbabwanen lijden honger en het land is getroffen door droogte. Zimbabwe lanceerde onlangs nog een internationale oproep voor 1,6 miljard dollar aan voedselhulp om diegenen veilig te stellen die dreigen zonder eten te raken.

Hoe dan ook heeft de president 92 luchtballonnen opgelaten voor zijn verjaardag. Er waren ook indrukwekkende taarten, waaronder een exemplaar van maar liefst 92 kilogram zwaar. 

De oude president is nog springlevend

Robert Mugabe is al sinds de onafhankelijkheid in 1980 de onbetwiste sterke man van Zimbabwe. Hoewel hij al 92 is, denkt hij er nog niet aan een stap opzij te zetten. Ondanks zijn hoge leeftijd schrikt de president er niet voor terug ellenlange toespraken te houden waarbij hij uithaalt naar het westen en naar Groot-Brittannië, de voormalige koloniale macht.

Zimbabwe, ooit de graanschuur van zuidoostelijk Afrika, is onder Mugabe helemaal aan lager wal geraakt. De economie is er zowat ingestort, het land moet nu voedsel importeren en grote delen van de bevolking zijn verarmd. Mugabe krijgt veel kritiek omdat hij het niet zo nauw neemt met de mensenrechten, maar internationale sancties lijken de president niet af te schrikken.