N-VA blokt discussie over negatieve rente af

Als het van de N-VA afhangt, komt er geen negatieve rente. Aan het minimumtarief van 0,11 procent op de spaarboekjes wordt niet geraakt, zegt ondervoorzitter Sander Loones in "De vrije markt". "De koopkracht van de mensen staat zo al onder druk. Daar gaan we niet nog een schep bovenop doen."

Nu de Europese Centrale Bank de rente bijzonder laag houdt, en de commerciële banken zelfs een negatieve rente aanrekent, komt er almaar meer druk om dat te mogen doorrekenen naar de gewone klant. Nu wordt dat verhinderd door de wettelijke minimumrente van 0,11 procent op spaarboekjes.

Johan Thijs van KBC en Jos Clijsters van Belfius zetten de afgelopen dagen al vraagtekens bij die wettelijke norm. Maar de N-VA blokte in het programma "De vrije markt" die discussie helemaal af.

Ondervoorzitter  en Europarlementslid Sander Loones: "In Japan bestaat een negatieve rente, maar daar varen enkel de fabrikanten van brandkasten wel bij. Die 0,11 is belangrijk. De koopkracht van de mensen staat al onder druk, dus daar gaan we niet nog een schep bovenop doen. Zeker omdat de inflatie bij ons hoger is, en ook dat al aan de koopkracht knaagt."

Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas, pleitte in hetzelfde programma voor een tussenoplossing. "Je zou de rente voor de spaarder negatief kunnen maken vanaf bepaalde bedragen", zei hij, bijvoorbeeld 100.000 euro.