N-VA wil militaire alliantie voor ingrijpen in Libië

N-VA-fractievoorzitter in de Kamer Peter De Roover vindt dat ons land deel moet uitmaken van een internationale coalitie die militair moet ingrijpen in Libië. Dat moet verhinderen dat de chaos in Libië de hele regio zou destabiliseren.

"Ons land mag niet langer de ogen sluiten voor de chaos in Libië", zegt Peter De Roover in De Standaard. België moet dat uiteraard niet alleen doen, maar als onderdeel van een brede internationale coalitie.

De Roover ontkent niet dat er risico's verbonden zijn aan een militaire interventie in Libië, maar zegt dat er aan de andere kant ook een grote kans is om de regio te stabiliseren.

Hij verwijst daarbij naar Syrië, waar het Westen zich behoedzaam heeft opgesteld en Rusland in het gat is gesprongen. Het gaat niet enkel om de chaos te beheersen, maar ook om de vluchtelingenstroom naar Europa af te remmen. Nu de Balkanroute voor vluchtelingen geleidelijk afgesloten wordt, vermoedt De Roover dat migranten opnieuw zullen kiezen voor de route over de Middellandse Zee vanuit Libië. In een stabiel Libië zou de EU op een "humanitair verantwoorde manier de vluchtelingen kunnen opvangen".

Vorig jaar heeft ons land met F-16-gevechtsvliegtuigen deel genomen aan luchtaanvallen tegen IS in Irak. We worden daar nu afgelost door Nederlandse F-16's, maar De Roover is er niet tegen gekant om nu ook opnieuw tussenbeide te komen, dit keer in Syrië en Libië.

Wel vindt hij niet dat België grondtroepen naar één van die landen moet sturen. We moeten wel lokale "boots on the ground" opleiden en steunen, een heus Libisch leger uitbouwen dus.

IS breidt steeds meer uit naar Libië

Sinds de val van Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 heerst er grote chaos in Libië, waar rivaliserende milities elkaar bevechten. Officieel zijn er twee regeringen en twee parlementen. Die uit de hoofdstad Tripoli wordt internationaal niet erkend, de wel erkende regering en parlement zitten in Tobruq, in het oosten van het land.

Los van de burgeroorlogen heeft de terreurgroep IS gebruik gemaakt van de onzekerheid om vaste voet aan de grond te krijgen. Dat is onder meer het geval in Sirte in het centrum van het land en in het westen aan de grens met Tunesië.

Naarmate het "kalifaat" van IS door internationale bombardementen en offensieven van Koerden en het Iraakse regeringsleger wordt teruggeslagen in Syrië en Irak, verschuift de focus van IS steeds meer naar Libië. 

De Amerikaanse en Franse luchtmacht hebben daarop ook luchtbombardementen uitgevoerd op IS in Libië. Onlangs maakte de Franse krant Le Monde bekend dat Franse "special forces" ook actief zijn tegen IS in Libië.