Recordaantal rijbewijzen ingetrokken tijdens Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen

Tijdens de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen is gisteren het hoogste aantal rijbewijzen ingetrokken van de voorbije 10 edities. Het aantal snelheidsovertredingen blijft evenwel status quo. Het aantal inbreuken op de gordeldracht, gsm'en aan het stuur en rijden zonder rijbewijs of zonder verzekeringen lag wel hoger.

De federale wegpolitie, de federale spoorwegpolitie en alle 28 Oost-Vlaamse politiezones controleerden op 145 plaatsen in de provincie. Daarvoor werden 260 personeelsleden ingezet.

Ten opzichte van het aantal gecontroleerde voertuigen, bleef het procentueel aantal snelheidsovertredingen de afgelopen drie jaar status quo. Dit jaar werd bijna een vijfde meer wagens gecontroleerd. Zestien snelheidsduivels verloren evenwel hun rijbewijs, het hoogste aantal in tien jaar. Ook blijven er nog steeds uitschieters: zo flitste de wegpolitie een bestuurder aan 185 kilometer per uur en in de politiezone Denderleeuw/Haaltert reed een bestuurder 170 kilometer per uur waar maar 90 mag.

Tijdens de politie-actie gebeurden wel minder ongevallen dan vorig jaar en er waren ook minder ongevallen onder invloed van alcohol en drugs. Het aantal opgelegde alcoholtests lag hoger dan vorig jaar: twee rijbewijzen werden ingetrokken. Ook opmerkelijk: de politiezone Hamme/Waasmunster inde 8.790 euro aan achterstallige verkeersbelasting.

De Verkeersveilige Dag was aan haar 20ste editie toe. De Oost-Vlaamse gouverneur en procureur-generaal willen daarmee de dramatische kettingbotsing met tien doden van 27 februari 1996 herdenken. Vanmiddag vindt daarvoor een herdenkingsplechtigheid plaats. "We mogen niet vergeten dat overdreven snelheid nog steeds de belangrijkste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen is: het is bijgevolg cruciaal om verkeersveilige dagen zoals deze te organiseren en gerichte snelheidscontroles te houden", aldus gouverneur Jan Briers.