Situatie vluchtelingen in Griekenland wordt onhoudbaar

Nu vier Balkanlanden maar met mondjesmaat vluchtelingen binnenlaten, raken steeds meer vluchtelingen geblokkeerd in Griekenland. Niet alleen aan de grens met Macedonië, maar ook in de havenstad Piraeus en in de hoofdstad Athene. In Idomeni, aan de grens met Macedonië, zitten meer dan 5.000 mensen geblokkeerd, maar ook meer naar het zuiden wordt de toestand stilaan onhoudbaar.
Vluchtelingen bivakkeren aan de voormalige internationale luichthaven van Athene

In de havenstad Piraeus zijn duizenden vluchtelingen gestrand, vooral Syrische gezinnen en Afghaanse jongemannen. "Je merkt de vermoeidheid en de wanhoop", zegt correspondent Bruno Tersago. "Er zijn hier enkel vrijwilligers die proberen om de zaak een beetje op te vangen." Ook in Athene zelf zitten vluchtelingen geblokkeerd.

Macedonië heeft beslist een week lang de grens te sluiten voor Afghanen. Macedonië eist bovendien van Syriërs en Irakezen identiteitspapieren boven op het doorgangsdocument afgeleverd in de Griekse registratiecentra. Iedereen die niet in het bezit is van een geldig paspoort wordt geweigerd. Zowat 800 mensen zitten eveneens geblokkeerd in een voorlopig kamp op 20 kilometer van de grenspost.

Slechts 150 vluchtelingen konden sinds donderdagavond de grens oversteken, wat spanningen veroorzaakt, aldus de Griekse autoriteiten. Zowat 400 vluchtelingen protesteerden vanmorgen in Idomeni en riepen de Macedonische autoriteiten op de grenzen te openen.

Nadat ze eerder de controle op de route tussen Macedonië en Oostenrijk hadden versterkt, kondigden de "landen van de Balkanroutes" een nieuw luik aan in hun plan om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Dat komt erop neer dat het aantal mannen, vrouwen en kinderen die de transit maken naar Noord-Europa beperkt wordt tot 580 per dag. Dat plafond, op initiatief van Ljubljana, is momenteel van kracht in Slovenië, Servië, Kroatië en Macedonië.

De landen volgen in het spoor van Oostenrijk, dat meer dan een week geleden besliste om het aantal migranten dat het land binnenkomt te beperken tot 80 per dag en 3.200 mensen in transit.

AFP or licensors
AFP or licensors