Wie gaat dit jaar met een Oscarbeeldje aan de haal?

Wie mag morgen de Oscarceremonie verlaten met een van de felbegeerde beeldjes in zijn of haar achterzak? Het is – net als ieder jaar – de vraag van 1 miljoen. Hoewel voorspellen altijd een kwestie van gissen en missen is, zetten wij nu alvast onze glazen bol op tafel en zetten we de grootste kanshebbers op een rijtje.

Met twaalf nominaties lijkt "The revenant" van Alejandro G. Iñárritu met voorsprong dé favoriet voor de 88e editie van de Oscars. "Mad Max: fury road" en "The martian" volgen met respectievelijk tien en zeven nominaties. Wie uiteindelijk wint of verliest, komen we pas in de nacht van zondag op maandag te weten, maar wij buigen ons nu alvast over de belangrijkste categorieën. Daarnaast legt onze filmreporter Ward Verrijcken ook uit wie hij het liefste ziet winnen. 

1

Kanshebbers? Bryan Cranston ("Trumbo"), Matt Damon ("The martian"), Leonardo DiCaprio ("The revenant"), Michael Fassbender ("Steve Jobs") en Eddie Redmayne ("The Danish girl").

Beginnen doen we met wat wellicht de makkelijkste categorie zou moeten worden, die van beste acteur in een hoofdrol. Niemand die er echt aan twijfelt dat Leonardo Di Caprio zal worden beloond voor zijn rol in "The revenant", waarin hij een pelsjager speelt die voor dood wordt achtergelaten.

Na vijf vruchtloze nominaties zou het nu eindelijk moeten lukken voor Di Caprio. De acteur werd de afgelopen weken ook al beloond met zijn eerste Bafta en een Golden Globe. Twee prijzen die meestal een goede graadmeter zijn voor de Oscars.

Wat vindt Ward?

"Ikzelf ben nogal onder de indruk van de prestatie van Matt Damon in "The martian". Het is echt een onemanshow, omdat zijn personage helemaal alleen is achtergebleven op de planeet Mars. Hij doet echt zeer indrukwekkende dingen. Mocht Leonardo Di Caprio niet zijn genomineerd, was hij echt wel een kanshebber geweest."

2

Kanshebbers? Cate Blanchett ("Carol"), Brie Larson ("Room"), Jennifer Lawrence ("Joy"), Charlotte Rampling ("45 years") en Saoirse Ronan ("Brooklyn").

Ook over deze categorie - beste actrice in een hoofdrol - lijkt iedereen het zo goed als eens. We blijven voorzichtig, maar de kans dat Brie Larson naar voren wordt geroepen, lijkt zeer groot. Zij speelt in "Room" een jonge moeder die samen met haar zoontje heeft vastgezeten in een klein kamertje. De trauma's die daarmee gepaard gaan, worden door Larson bijzonder goed vertolkt. De actrice won voor diezelfde rol bovendien ook al een Bafta en een Golden Globe.

Wat vindt Ward?

"Voor mij mag Charlotte Rampling winnen voor haar rol in "45 years". Ze doet dat fantastisch en bovendien wordt het tijd om haar carrière eens te belonen met een Oscar. De kans lijkt wel groot dat niet veel mensen geneigd zijn om voor haar te stemmen, aangezien ze gezegd heeft dat de "Oscars so white"-discussie racistisch is voor blanken. Rampling zal haar meerdere dus moeten erkennen in de jongere en blondere Larson."

3

Kanshebbers? Christian Bale ("The big short"), Tom Hardy ("The revenant"), Mark Ruffalo ("Spotlight"), Mark Rylance ("Bridge of spies") en Sylvester Stallone ("Creed").

De beste acteur in een bijrol voorspellen, is al wat moeilijker. Misschien wordt het wel Sylvester Stallone, die in "Creed" de oudere - en zieke - Rocky Balboa vertolkt. Het sentimentele karakter van de rol zou bij velen een gevoelige snaar kunnen raken. Stallone werd alleszins alvast beloond met een Golden Globe.

Wat vindt Ward?

"De beste vertolking in deze categorie is voor mij toch Mark Rylance, die een spion speelt in "Bridge of spies". Hij wordt in het begin van de film opgepakt, wat een fantastische openingsscène is. Op enkele minuten tijd drukt hij de stempel op de twee uur durende film. Eigenlijk zou hij moeten winnen."

4

Kanshebbers? Jennifer Jason Leigh ("The hateful eight"), Rooney Mara ("Carol"), Rachel McAdams ("Spotlight"), Alicia Vikander ("The Danish girl") en Kate Winslet ("Steve Jobs").

In de categorie van beste actrice in een bijrol zijn heel wat vrouwen genomineerd die eigenlijk een hoofdrol spelen in een film. Dat heeft alles te maken met de manier waarop studio's campagne voeren. Zo zou Alicia Vikander eigenlijk genomineerd moeten zijn in de categorie beste actrice voor haar rol in de film "The Danish girl".

En net daarom lijkt de kans groot dat Vikander de prijs in de categorie voor beste bijrol wint. Heel wat leden van de Academy zullen vinden dat zij het hardste voor haar rol heeft moeten werken, waardoor ze haar het beeldje gunnen. Maar ook Kate Winslet is een optie, voor haar rol in de film "Steve Jobs".

Wat vindt Ward?

"Voor mij mag Rooney Mara gerust winnen. Zij had eigenlijk naast Cate Blanchett moeten staan in de categorie beste actrice, voor haar rol in "Carol". Ik ben zeer hard onder de indruk van haar vertolking."

5

Kanshebbers? Adam McKay ("The big short"), George Miller ("Mad Max: fury road"), Alejandro González Iñárritu ("The revenant"), Lenny Abrahamson ("Room") en Tom McCarthy ("Spotlight").

Regisseur Alejandro González Iñárritu zou toch stilaan mogen dromen van zijn tweede Oscar op rij. Vorig jaar mocht hij de prijs in ontvangst nemen voor "Birdman" - de film die overigens als grootste winnaar uit de nacht kwam - en dit jaar maakt hij veel kans voor "The revenant".

"Het is hem zeker gegund", zegt Ward Verrijcken. "De film zit vol met lange takes en veel natuurlijk licht. Het is onwaarschijnlijk brutaal, maar ook zeer mooi."

Wat vindt Ward?

"Volgens mij zou de Oscar voor beste regisseur moeten gaan naar George Miller, een Australische veteraan die een fantastische prestatie heeft neergezet met "Mad Max: fury road". Het zou ook mooi zijn als zo'n veteraan - de man is ondertussen diep in de 70 - zo'n Oscar zou winnen. Hij is volgens mij de enige die de spelbreker zou kunnen voren voor Iñárritu."

6

Kanshebbers? "The big short", "Bridge of spies", "Brooklyn", "Mad Max: Fury road", "The martian", "The revenant", "Room" en "Spotlight".

En dan komen we aan de belangrijkste Oscarcategorie: de prijs voor beste film. "The big short" - over de financiële crisis van 2007 tot 2010 - en "Spotlight" - over het misbruik in de kerk - maken zeker een kans, maar als we ergens geld op zouden moeten inzetten, zou dat toch op "The revenant" zijn. 

De western over pelsjager Hugh Glass kreeg in het totaal de meeste nominaties achter zijn naam en werd de afgelopen tijd ook beloond met een Bafta en Golden Globe. Nu is het afwachten of de film de verwachtingen ook kan inlossen.

Wat vindt Ward?

"De enige film die eigenlijk echt recht heeft op de Oscar voor beste film is "Mad Max: fury road". Het is een van de allerbeste actiefilms ooit gemaakt. Maar dat is ook net het probleem. Zo'n blockbuster, die zo actiegericht is, wordt niet serieus genomen. Het is alleszins niet het genre waar de Academy graag voor stemt."

7

Ons land zal sowieso niet triomferen op de Oscars. "Le tout nouveau testament" van Jaco Van Dormael belandde wel op de shortlist, maar kon geen nominatie in de wacht slepen. Wel genomineerd is de Colombiaanse film "El abrazo de la serpiente" ("The embrace of the serpent"), waarin de Vlaamse acteur Jan Bijvoet meespeelt. Hij is bij ons vooral bekend van zijn rollen in "D'Ardennen" en "The broken circle breakdown".

Grote favoriet is echter "Son of Saul" van László Nemes, een film over de Hongaars-Joodse Saul Ausländer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zit in het concentratiekamp van Auschwitz en daar de doden moet verbranden. De film werd de afgelopen weken beloond met verschillende prijzen, waaronder een Golden Globe.