180 doden ondanks bestand in Syrië

Het bestand dat vrijdagnacht is ingegaan in Syrië blijft aan een zijden draadje hangen. Vandaag zijn luchtaanvallen uitgevoerd op zes steden of dorpen in het noorden van het land, maar het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden vanochtend zeven dorpen in de provincies Aleppo en Hama aangevallen door vliegtuigen.

Twee of drie van die dorpen zouden in handen zijn van de terreurgroep Jabhat al-Nusra, een extremistische rebellengroep die banden heeft met Al Qaeda en die niet betrokken is bij het bestand dat nu zijn tweede dag is ingegaan.

De andere dorpen zouden echter gecontroleerd worden door het Vrije Syrische Leger (FSA), een prowesterse rebellengroep die gesteund wordt door de Verenigde Staten. Die luchtaanvallen kunnen wel beschouwd worden als een inbreuk op het bestand dat mee is ondertekend door het FSA.

Het is ook niet duidelijk wie de luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Het vermoeden is dat het gaat om Russische of Syrische vliegtuigen, maar die ontkennen dat.Sinds het ingaan van het bestand zouden er toch nog 180 doden zijn gevallen bij geweld, maar op de meeste plaatsen heerst er een gespannen, maar ongewone rust. Na vijf jaar burgeroorlog zijn de meeste strijdende partijen hoe dan ook uitgeput. De helft van dat aantal doden is echter gevallen bij gevechten tussen Syrische Koerden en IS en die laatste is niet betrokken bij het bestand.

Beschieten Turken de Koerden in Tal Abyad?

Vannacht is de Syrische grensstad Tal Abyad met zware artillerie beschoten. Die stad is in handen van de Syrische Koerden, maar gisteren lanceerde de terreurgroep IS een aanval tegen de regio. Die aanval lijkt min of meer afgeslagen er zouden ook meer dan tachtig IS-strijders gedood zijn tegenover 30 Koerden en een tiental burgers.

Volgens het Russische leger zou Tal Abyad vannacht echter vanuit Turkije beschoten zijn met artillerie. Dat zou bevestigd zijn door een coalitie van prowesterse Syrische rebellen die samenwerken met de Koerden.

Als dat klopt, zou dat bewijzen dat Turkije effectief een IS-aanval tegen de Koerden in Syrië steunt. Moskou heeft de Verenigde Staten -een bondgenoot van zowel Turkije als de Syrische Koerden- om uitleg gevraagd.

Het is niet de eerste keer dat Turkse vliegtuigen de Syrische Koerden onder vuur nemen, maar het is wel opvallend dat dat nu gelijkloopt met een IS-aanval tegen de Koerden.