"Geen idee waarom juist ik Peter Pan mocht zijn"

De Britse popband Years & Years treedt donderdag op in Brussel. Daar zal dan heel wat worden gegild voor leadzanger Olly Alexander. Hij is na de hits "Sunlight", "King" en "Shine" uitgegroeid tot poster boy, én homo-icoon. Terwijl hij nauwelijks een 3-tal jaren geleden nog als een brave Peter Pan in een theaterproductie op West End in Londen ronddartelde.

Niet dat dit de eerste de beste theaterproductie was. Zijn tegenspelers in "Peter and Alice" waren niemand minder dan Judi Dench (M in een aantal James Bond-films) en Ben Wishaw (Q in een aantal James Bond-films). Tussen deze sterren kwam de toen 22-jarige Alexander terecht, tot zijn eigen verbazing.

In een interview met theaterrecensente Naima Khan en op de culturele website Exeunt Magazine mocht de toen nog vrij onbekende Alexander in maart 2013 meer uitleg geven over deze rol en zijn toekomstplannen.

"Alleen God weet waarom ik voor deze rol uitgekozen ben. Ik heb hiervoor nauwelijks op een theaterpodium geacteerd. Ik was ronduit in shock. Ik vroeg me dus af waarom de regisseur mij wilde. En hij antwoordde: "Ik ben de regisseur, dus ik kies wie ik wil.""

"Peter Pan wordt in het script omschreven als zijnde moedig en brutaal, wat ik helemaal niet ben. Daar heb ik dus aan moeten werken, net als aan het bespelen van de panfluit en het rondvliegen. De regisseur omschrijft hem ook als harteloos, dus probeer ik zo magisch en harteloos mogelijk te zijn. Maar ik heb er geen idee van of ik daarin slaag."

"Ik wilde als kind altijd al Peter Pan zijn. Ik verkleedde me dan als hem. En dit was het moment dat ik hem op een podium kon spelen. Ik wilde hem zo goed mogelijk spelen. Daarvoor gebruik je dingen die jezelf meegemaakt hebt en zo puzzel je je personage in elkaar."

"Als ik de eerste keer het podium opkom, verschrikkelijk is dat. Dan slaat mijn hart zo snel en loopt mijn gezicht helemaal rood aan."

"Ik ben geobsedeerd door Judi. Ik loop achter haar aan als een hondje."

"Ik kan nog altijd niet geloven dat ik dit nu als job doe. Je kan het nauwelijks vergelijken met een job op een kantoor. Nee, ik kom hier toe en Judi Dench biedt me een chocoladereep aan. En dat moet ik dan normaal vinden."

"Ik wil op zoveel mogelijk verschillende manieren creatief zijn. Als acteur is dat moeilijk omdat je steeds moet wachten tot iemand je een job geeft. In de muziek ligt dat makkelijker. Ik schrijf muziek wanneer ik zelf wil."

"Momenteel werk ik met mijn band Years & Years samen aan nieuwe nummers, wat ik echt opwindend vind. In de hoop dat er sommigen naar willen luisteren." Die sommigen werden uiteindelijk een massa. Komende donderdag zakt Years & Years af naar Brussel voor een concert in Vorst Nationaal. Daar zal zeker de hit "Shine" te horen zijn, waarvan u hier beneden de liveversie kan zien:

lees ook